Udskydelse af opdateret Sundhedsplatform koster millioner

Opdateringen af Sundhedsplatformen er udskudt i tre måneder i både Region Hovedstaden og Region Sjælland, og det koster mange millioner.

Foto: Asger Ladefoged - Ritzau & Scanpix

Det kommer til at koste dyrt, at Region Hovedstaden og Region Sjælland har besluttet at udskyde en længe ventet opdatering af Sundhedsplatformen.

Den elektroniske patientjournal har fået kritik af mange af de læger og sygeplejersker, der arbejder med den til daglig. Men i lang tid har det lydt, at det nok skulle blive bedre - ikke mindst med opdateringen.

Den kommer sundhedspersonalet dog til at vente tre måneder længere på. Opdateringen skulle oprindeligt have været klar til november, men nu bliver det først til februar.

Økonomisk set kommer det formentlig til at koste mellem 10 og 13 millioner kroner at udskyde opdateringen. Det fremgår af en orientering til forretningsudvalget ved et nyligt afholdt møde i Region Hovedstaden. 

- De foreløbige estimater peger på, at programøkonomien stiger med cirka 10 til 13 millioner kroner, men der er behov for at kvalificere estimatet, da analysen er gennemført på kort tid, står der i orienteringen

Læs også Skarp kritik af sundhedsplatformen skal have konsekvenser, mener formand

Skyldes en anden udskudt opdatering

Årsagen til udskydelsen af opdateringen af Sundhedsplatformen er ifølge de to regioner, at Sundheds- og Ældreministeriet og Danske Regioner i løbet af sommerferien har besluttet at udskyde en anden opdatering - den såkaldte LPR3 - af Landspatientregistret. 

Sundhedsplatformens it-folk har arbejdet på, at forbedringerne i opdateringen skulle tale sammen med Landspatientregistret, og man har vurderet, at det ikke var realistisk at sadle om. 

- Det er rigtig ærgerligt, at de lovede forbedringer for personalet ude på hospitalerne nu bliver forsinket. Konsekvensen af udskydelsen af LPR3 er, at forbedringerne til Sundhedsplaformen desværre også må udskydes. Men andre forbedringer kan gennemføres og endda fremrykkes, lyder det i en fælles udtalelse fra regionsrådsformand i Region Hovedstaden, Sophie Hæstorp Andersen fra Socialdemokratiet og regionsrådsformand i Region Sjælland, Heino Knudsen fra Socialdemokratiet.  

Læs også Notat: Sundhedsplatformen giver færre behandlinger

Minister forstår det ikke

Sundheds- og Ældreminister Ellen Trane Nørby fra Venstre har dog sagt, at hun ikke forstår den forklaring. 

- Det er med stor undren, at jeg har læst de to regioners udmelding om, at udskydelsen skulle være en konsekvens af aftalen om LPR3. Aftalen om at udskyde implementeringen af LPR3 til 1. marts 2019 blev indgået på foranledning af regionerne, står der i hendes brev til regionerne.

Ministeren har tilbudt regionerne at vende tilbage til den oprindelige plan for opdateringen af Landspatientregistret, så de ikke behøver udskyde opdateringen af Sundhedsplatformen.

Det har de dog ikke ønsket. 

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik