Trist sommervejr giver Københavns Lufthavne passagerrekord

Aldrig før er så mange passagerer fløjet fra lufthavne i Roskilde og København som juli, august og september.

Dårligt sommervejr i Danmark har været en god forretning for Københavns Lufthavne i juli, august og september. Det viser selskabets regnskab for tredje kvartal.

Lufthavnene i Roskilde og Kastrup har slået passagerrekord i tredje kvartal, og det har givet luft under vingerne til både omsætning og overskud, der er vokset.

I alt rejste 8,5 millioner gennem de to lufthavne, hvor Kastrup står for hoveddelen af trafikken. Det er det højeste antal flypassagerer i et enkelt kvartal nogensinde.

- Flere danskere og sydsvenskere rejste på ferie, og mange, især sydeuropæere og amerikanere, valgte at tilbringe flere feriedage her i landet, skriver Københavns Lufthavne i selve regnskabet. 

- Begge dele er med til at sikre en fortsat vækst sammenlignet med sidste sommer.

Overskuddet steg til 778,8 millioner kroner før af- og nedskrivninger. Det er en stigning på omkring 40 millioner, hvis man sammenligner med samme måneder sidste år.

Ny strategi 

Regnskabet er vedhæftet en særlig udtalelse om regeringens luftfartsstrategi.

En del af den strategi omhandler aftalen, om hvilke vilkår Københavns Lufthavne må drive lufthavn på.

Heri indgår et krav om, at selskabet skal overføre en procentdel af sit overskud fra den del af forretningen, der ikke inkluderer luftfart, til den del, der omfatter luftfart.

Det kaldes krydssubsidiering, og den har typisk ændret sig fra år til år. 

Procentdelen har også betydning for, når luftfartsselskaber og lufthavnen skal forhandle, hvor meget selskaberne skal betale for at bruge lufthavnen.

Ifølge Københavns Lufthavne har procentdelen, der overføres ligget på omkring 30 procent.

Den nye luftfartsstrategi betyder, at hvis lufthavn og luftfartsselskaber ikke bliver enige, er der fastsat en "fall-back"-procent på 35 procent.

Dermed presses lufthavnen til at overføre flere penge til luftfartsområdet. Det forventes af alle parter at føre til hårdere krav fra luftfartsselskaber om lavere afgifter for at bruge lufthavnen.

Det er regeringens plan, at det skal føre til lavere priser på flybilletter.

/ritzau/