Ti nye læger skal sikre fremtidens borgere

Region Hovedstaden vokser, og det vil den fortsat gøre. Men antallet af læger kan ikke følge med antallet af nye borgere.

Vi lever længere, og Region Hovedstaden er populær som aldrig før.

Omtrent sådan lyder de store linjer i konklusionen af en ny vurdering fra Region Hovedstaden, som skal undersøge, hvor mange praktiserende læger der er brug for i hovedstadsregionen.

Og med både længere levetid og stor befolkningstilvækst skal antallet af læger følge med.

Derfor har Region Hovedstaden valgt at oprette ti nye lægekapaciteter fra 2022, som skal komme lægemanglen i lægehusene til livs.

Ingen massiv lægemangel længere

TV 2 Lorry har tidligere beskrevet, hvordan der for bare få år siden var massiv lægemangel i hovedstadsområdet.

I en periode var manglen på læger så udbredt, at man endda oprettede såkaldte praksisklinikker flere steder i hovedstadsområdet – blandt andet på Frederiksberg, hvor borgere uden praktiserende læge kunne gå på Frederiksberg Hospital, når de skulle til lægen.

Samtidig vandt idéen om egen praksis frem blandt flere yngre læger, som fik mod på at starte op selv.

Det gjaldt blandt andre Anne Louise Born Sylvest, som havde et brændende ønske om at blive landsbylæge i bysamfundet Torup i Halsnæs Kommune.

- Jeg bliver ikke verdens rigeste læge, men jeg tror på, at jeg bliver den lykkeligste, sagde hun selvsikkert i december 2020, da hendes nybyggede lægepraksis ved siden af hendes hus stod foran åbning.

Fremtidssikring nødvendig

For præcis ét år siden lød meldingen fra Region Hovedstaden, at man nu var tæt på at have løst de store problemer med lægemangel, men alligevel er der behov for at se fremad, erkender regionen.

- Region Hovedstaden er en folkerig region, der ventesat vokse i de kommende år. Som politikere er det vores ansvar at sikre, at der er læger til alle borgere i hovedstadsregionen, og af den grund har vi valgt at øge lægekapaciteten, så vi følger med udviklingen og er rustet til fremtiden, lyder det regionens formand for Udvalget for Forebyggelse og Sammenhæng, Qasam Nazir Ahmad (Å), i en pressemeddelelse.

Det vides endnu ikke, hvor de ti nye læger skal placeres. Som et led i et nyt samarbejde med de Praktiserende Lægers Organisation i Hovedstaden har Region Hovedstaden set på de enkelte områder i hovedstadsregionen for at få bedre overblik over, hvor der mangler læger.

Region Hovedstaden forventer, at de ti ny lægekapaciteter vil dække behovet for praktiserende læger i både 2022 og 2023.

Fakta