Thorning har tavshedspligt i Sass-sag

Tavshedspligt gør det umuligt for Helle Thorning-Schmidt at uddybe, hvorfor Sass Larsen ikke bliver minister.  

Selv om retsordfører Søren Espersen fra Dansk Folkeparti har lovet at jagte Helle Thorning-Schmidt (S) for et klart svar på, hvorfor Henrik Sass Larsen ikke bliver landets nye finansminister, så kan det ikke lade sig gøre.

Det siger tidligere operative chef hos Politiets Efterretningstjeneste Hans Jørgen Bonnichsen.

- Det her er nogle ting, der skal holdes strengt, strengt fortroligt. Det er Henrik Sass Larsen alene, der kan bestemme, hvor langt han vil eksponere sin egen personsag, siger Hans Jørgen Bonnichsen.

Dansk Folkeparti og Venstre har allerede lovet den kommende statsminister en hed start i Folketinget, hvor hun vil blive bombarderet med spørgsmål om PET's personvurdering af Henrik Sass Larsen.

- Det vil selvfølgelig være trist, hvis åbningsdebatten kun skal dreje sig om det, så derfor opfordrer jeg hende til at lægge kortene på bordet allerede nu, siger Søren Espersen i Berlingske lørdag.

Han tror ikke på forklaringen om, at Henrik Sass Larsen ikke bliver minister i en ny regering, fordi han én gang har drukket kaffe med en rocker i Køge.

Men Helle Thorning Schmidt kan ifølge Bonnichsen ikke eksponere oplysningerne, fordi materiale utvivlsomt er klassificeret.

- Selvfølgelig kan hun ikke eksponere oplysningerne. Man kan ikke gå ud og eksponere noget materiale, som utvivlsomt er klassificeret. Det kan man ikke, så er man en sikkerhedsrisiko, siger han.

Det gælder både anstændighedsmæssigt, men også i almindelig omgang med klassificeret informationer. Det vil en krænkelse af tavshedspligten, siger han.

Han understreger, at det kun er ganske, ganske få mennesker, der kender til sagen. To eller tre personer i PET, to departementschefer og statsministeren.

Det er PET, der personvurderer potentielle ministre, men det er statsministeren alene, der vurderer, om en person kan være en sikkerhedsrisiko.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Samfund

20071024-220631-2-1920x1282we

playI dag fylder et stykke dansk kulturarv 100 år - men det går kun én vej

25_seconds

playHus Forbi deler tusindvis af handsker og skiundertøj ud til hjemløse

John Schmidt Andersen

Før ville ingen investere i Vinge – nu står kommune med flere tilbud på hånden

40_percent

playSverige åbner grænsen for skilsmissebørn med ledsager

Region Hovedstaden

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere