Tag testen: Det betyder skolevalg for karaktergennemsnittet

Der er stor forskel på, hvor gode folkeskolerne i hovedstadsområdet er til at løfte karaktergennemsnittet.

Som forælder kan du være med til at bestemme, hvor høje dit barns karakterer skal være. I hverfald målt på gennemsnit.

Der er nemlig helt op til 0,7 procentpoints forskel på hovedstadsområdets højest og lavest forventede karaktergennemsnit, hvis man kigger på tværs af alle hovedstadsområdets skoler.

Det viser en ny analyse, som Viden til Velfærd, det nationale forsknings- og analysecenter for velfærd, har foretaget for TV2 og TV2 Regionerne.

Analysen har taget højde for både forhold ved skolen, børnenes forældre og karakteristikker ved børnene selv, som kan påvirke undersøgelsen, og derfor viser undersøgelsen skolernes (og kommunernes) effekt på elevernes karakterer. Og den effekt kan altså både hive elevernes gennemsnit i positiv eller negativ retning.

Men hvilken skole i din kommune har det højest gennemsnitlige karaktergennemsnit?

Test dig selv - eller dit barns skole

Du kan selv prøve, hvordan forskellige skoler kan hive karaktergennemsnittet op eller ned.

Vi har opstillet fire, fiktive personer, som repræsenterer fire typer skoleelever. Du skal nedenfor vælge enten Julie, Daniel, Mathias eller Aliya. Derefter kan du se, hvordan folkeskolevalget påvirker karaktergennemsnittet.

Person #1: Julie

Julie bor hjemme hos begge forældre i villa. Hun har boet hele sit liv i den samme kommune. Julies far er advokat, og hendes mor en bankansat. Deres årlige indkomst før skat er 1 mio. kroner. Julie er enebarn. Hun går lige så tit til egen læge som gennemsnittet af danskerne. I sin fritid går hun til håndbold to gange om ugen.

Person #2: Mathias

Mathias bor hjemme hos mor. Mathias har boet i to forskellige kommuner. 
Mathias mor er pædagog og tjener 300.000 kroner før skat om året. Mathias har to ældre søskende. Han går lige så tit til egen læge som gennemsnittet af danskerne. Han har brugt astmamedicin som barn, men ellers har der ikke andre væsentlige sygdomsforløb. Mathias går ikke fast til en sportsgren. Han hænger mere ud sammen med venner. Mathias ser sin far en gang imellem.

Person #3: Daniel

Daniel bor hos sin plejefamilie. Han har boet i tre forskellige kommuner. Plejeforældrenes indkomst før skat er 700.000 kroner årligt. Daniel har en storebror. Hans biologiske mor er på kontanthjælp, og hans far er ufaglært. Daniel går hyppigere til egen læge end gennemsnittet af danskerne. Han har ADHD og går i et forløb hos psykolog.
Daniel dyrker meget e-sport. Daniel er frivilligt anbragt og ser sin mor en gang hver anden uge.

Person #4: Aliya

Aliya bor med sin mor og far. Hun har boet i samme kommune hele livet. Hendes far er buschauffør og hendes mor er på kontanthjælp. Tilsammen er forældrenes årlige indkomst før skat 450.000 kroner. Aliya har to yngre søstre og en storebror. Aliya går lige så tit til egen læge som gennemsnittet af danskerne.

Om analysen:

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Samfund

skibe københavn

Med Lynetteholm følger en farlig indsejling for store skibe og fritidssejlere

def_thumb,50_percent

playGodhavnsdreng vil donere sine erstatningspenge: - Det er penge til børnene

20210113-131730-5-1920x1280we

Kan tage flere dage: 100.000 borgere skal fortsat koge vandet

Godhavnsdreng

playJuraprofessor: Godhavnssagen kan åbne ladeport af lignende sager

Region Hovedstaden

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere