Syv gode råd: Sådan stopper du en spritbilist

Det kan være svært at gribe an, hvordan du skal hindre en, der har drukket for meget, i at sætte sig bag rattet. Her er syv gode råd.

Det er 1. december, og julefrokosterne lurer i kalenderen. Med god mad og ofte ledsaget af både snaps og øl. 

Det er ikke alle, der har styr på, hvornår de bør holde sig fra at køre bil.  

Sidste år var der flere end 2.000 bilister i de fire politikredse i vores sendeområde, der blev snuppet af politiet med alkohol i blodet.

Flere hundreder af sigtelserne skete i december måned.

Så mange blev sigtet for spirituskørsel i 2017

Syv gode råd

I går satte politiet ind med ekstra spritkontrol for at få stoppet dem, der kører med for meget alkohol i blodet, og samtidig har Rådet for Sikker Trafik og Trygfonden kampagnen "Klar til et pust?", der skal gøre opmærksom på problemet. 

En af de vigtigste pointer er, at man altid skal prøve at stoppe en ven fra at sætte sig bag rattet efter at have drukket for meget alkohol. 

- Hvis man er sammen med nogle og har observeret, at de har drukket for meget, så skal man italesætte det. Bare det at man siger noget, kan gøre en forskel, siger Pernille Ehlers, specialkonsulent, Rådet for Sikker Trafik.

Hun siger, at det kan være nemmere at sige det på en måde, hvor man involverer sig selv, eksempelvis: "Jeg har det ikke godt med, at du kører, kan jeg ikke låne dig til en taxa?"

Rådet for sikker Trafik har målt på det, og de kan se, at folk er blevet mere opmærksomme på problemet, og er blevet bedre til at sige fra. Men det er ikke altid nemt. 

- Med en nær ven, kan det være nemt nok, men det kan være rigtig svært med eksempelvis en chef, eller en du ikke kender ret godt, siger Pernille Ehlers og fortsætter:

- Selvom det kan føles grænseoverskridende, hvis man er i tvivl om, hvor meget de har drukket, så skal man huske, at man gør dem en kæmpestor tjeneste ved at stoppe dem fra at køre spritkørsel. 

Sådan stopper du en ven, der vil sætte sig bag rattet

Farligt og dyrt

Det er først og fremmest rigtig farligt at køre med for meget alkohol i blodet, men det er også dyrt at blive stoppet af politiet. 

Straffen afhænger af promillen.

Bøden er som minimum en måneds nettoløn ganget med promillen, og så får man en betinget frakendelse af kørekortet, hvor man skal til køreprøve og teorirøve igen, derudover skal man på et ANT-kursus (ANT står for Alkohol, Narko og Trafik), der koster 3.200 kroner. 

- Så hvis man er det mindste i tvivl, så er det dyrere at blive taget, og så er det farligt for dig selv og andre, siger Pernille Ehlers, specialkonsulent, Rådet for Sikker Trafik.

- Vi synes, det er vigtigt, at man stopper folk, inden de kommer ud på vejen, hvor politiet stopper dem. Vi appellerer til, at vi allesammen tager et fælles ansvar for det, og hjælper den der skal køre til ikke at drikke. 

 

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Samfund

20210113-131730-5-1920x1280we

Kan tage flere dage: 100.000 borgere skal fortsat koge vandet

Godhavnsdreng

playJuraprofessor: Godhavnssagen kan åbne ladeport af lignende sager

Opholdsforbud

Risiko for angreb i bandekonflikt forlænger opholdsforbud

20190813-134904-l-1920x1277we.jpg

play17 Godhavns-børn får 300.000 kroner hver for misrøgt

Region Hovedstaden

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere