Sygeplejersker flygter fra det offentlige, mens ventelisterne vokser og vokser

Nu har anæstesisygeplejersker stiftet en helt ny forening, hvor de blandt andet vil kæmpe for højere løn og bedre arbejdsforhold.

Det er efterhånden vidt beskrevet, at der er stor mangel på narkosesygeplejersker i Region Hovedstaden.

Og mens manglen bliver ved, så vokser ventelisterne til operationer, hvor flere end 5.000 nu står på venteliste.

Nu har narkosesygeplejerskerne fået nok. De har ganske enkelt stiftet foreningen: Danske Anæstesisygeplejersker, som peger på højere løn som en del af løsningen.

Flygter fra det offentlige til det private

- Problemet er, at der står nogle aktører i eksempelvis det private og i Norge, som tilbyder bedre forhold. Det skaber den her dårlige spiral, hvor flere søger derover, og det stiller så det offentlige sundhedsvæsen værre igen. Vores patienter kan ikke blive opereret. Vores kollegaer går ned med stress, og os, der er tilbage, har alt for travlt, siger Pernille Trust Have til TV 2 Lorry.

Hun arbejder som narkosesygeplejerske på Gentofte Hospital, og så er også hun formand for den nystiftede forening.

Og selvom det har konsekvenser for de kollegaer, der bliver tilbage i det offentlige, så kan det være svært at takke nej til tilbuddene udefra.

- Der står nogle og tilbyder alt det, vi søger, så hvorfor skulle vi ikke tage imod det. Vi kan jo få det samme i løn for en uges arbejde i Norge, som vi ville få for en måned i Danmark, siger Pernille Trust Have.

Der bruges for mange penge på overarbejde og vikarer

Manglen på narkosesygeplejersker betyder, at hospitalerne må henvise en stor del af patienterne til det private, og det er i kraft af de højere lønninger i det private en dyr løsning.

I det offentlige bekæmper man manglen på narkosesygeplejersker ved hjælp af overarbejde og vikarer.

Men det er, ifølge Pernille Trust Have, en uholdbar løsning.

- Jeg synes, det er en ret simpel business case. Det nytter ikke noget, at alle regionens penge ryger over i det private eller går til dyre ekstra vagter og vikarer, siger Pernille Trust Have.

Hun mener, det ville være bedre at prioritere pengene på at forbedre forholdene for de fastansatte.

- Vi vil anerkendes for det ansvar, vi har for patienters liv og helbred. Derfor vil vi have bedre arbejdsvilkår og bedre løn, siger Pernille Trust Have.

Flere løsninger i spil - højere løn er ikke en af dem

De hårdt pressede narkosesygeplejersker skal dog ikke gøre sig for store forhåbninger om højere løn lige foreløbig.

Christoffer Buster Reinhardt, som er regionrådsmedlem og Formand for Udvalget For Det Nære Sundhedsvæsen, mener nemlig ikke, at regionen skal blande sig i lønforholdene.

- Lønnen er overenskomstbestemt. Så jeg kan ikke stå her og sige, at vi vil hæve lønnen, siger Christoffer Buster Reinhardt til TV 2 Lorry.

Han mener i stedet, at problemerne skal løses ved hjælp af forskellige værktøjer.

- Det er hele vejen rundt, at vi skal se på, hvad vi kan gøre bedre. Der er ikke ét værktøj i værktøjskassen, der kan løse problemet. Hvis der var det, så havde vi brugt det, siger Christoffer Buster Reinhardt.

Han fortæller, at det blandt andet skal undersøges, om de private tilbud kan bruges på en anden og bedre måde end i dag.

Han fremhæver også muligheden for mere dagkirurgi. Det betyder, at patienterne bliver sendt hjem relativt kort tid efter en operation, og det vil aflaste sygeplejerskerne på sengeafsnittene.

Der arbejdes også i at omlægge visse operationer fra fuld bedøvelse til lokalbedøvelse, så der ikke behøves være en narkosesygeplejerske til stede.

Men på trods af de mange tiltag så er der lange udsigter i forhold til at få nedbragt ventelisterne.

- Vi kommer måske til at se ind i 2023, måske 2024, før de her ventelister er væk, og det synes jeg er enormt forfærdeligt, siger Christoffer Buster Reinhardt. 

Mangel på narkosesygeplejersker skaber lange ventetider for operationer. Værst ser det ud på Nordsjællands Hospital, men situationen er ikke meget bedre på regionens andre hospitaler – et problem vi har sat fokus på flere gange her på TV2 Lorry. Narkosesygeplejerskerne selv mener at der skal store ændringer til hvis situationen skal blive bedre.

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik