Sygeplejerske om nye krav: 'Det strider imod alt i mig'

Hospitalerne i Region Hovedstaden kritiseres igen. Men de har også brug for hjælp, hvis de ikke skal gå glip af et større milliontilskud fra staten.

Endnu en sygeplejerske, denne gang fra Rigshospitalet, går i dag ud og melder sin utilfredshed med det såkaldte 'produktivitetskrav'.

Det sker i et debatindlæg i Politiken.

I følge Helle My Storrud, der er sygeplejerske og har skrevet indlægget, lider medarbejderne på Rigshospitalet under besparelser og produktivitetskrav, som gør, at de i dag er nødsaget til at acceptere, at de kun kan gøre det allermest nødvendige.

quote Mine kollegaer og jeg mærker presset oppe fra

Helle My Storrud, sygeplejerske på Rigshospitalet

- Mine kollegaer og jeg mærker presset oppe fra. 2-procents produktivitetskravet ånder os i nakken, lyder det fra Helle My Storrud i debatindlægget i Politiken.

- Det strider imod alt i mig som sygeplejerske, at jeg ikke kan give den pleje og behandling, jeg ved virker. Besparelser forklædt som produktivitetskrav er til grin, for det sundhedsvæsen, vi har nu, kan vi absolut ikke være bekendt. På min afdeling kan vi ikke effektivisere mere, skriver hun.

Risikerer at miste millionbonus

Ifølge en ekspert i det udskældte IT-system Sundhedsplatformen, så sender platformen hospitalerne ud i en ond cirkel.

- På grund af Sundhedsplatformen, så kan hospitalerne ikke behandle så mange patienter, som de har kunne tidligere. Så de risikere at miste den bonus, man får fra staten, hvis man hvert år øger produktionen med to procent, siger Jørgen Bansler, Professor i datalogi på Københavns Universitet, til TV 2 Lorry.

Bonussen får Region Hovedstaden, hvis de lever op til kravet om en årlig effektivisering på to procent. Lever regionen ikke op til kravet mister de et statsligt tilskud på 430 millioner kroner og godt 150 millioner kroner, som er indtægt fra andre regioner, der ikke længere sender patienter mod hovedstaden.

Og det er især Sundhedsplatformen, som gør det svært at leve op til kravet. Region Hovedstaden regnede med at det ville tage omkring otte uger at indkøre systemet. Men sådan er det ikke gået.

- Nu taler vi jo om, at der er gået halvandet år, og Region Hovedstaden er stadig ikke oppe på den produktivitet, som de var før de indførte Sundhedsplatformen. Så man må nok sige, at det her er mere alvorlige problemer end man normalt ser, siger Jørgen Bansler til TV 2 Lorry.

Brug for økonomisk støtte

Debatten om sundhedsvæsenet i Region Hovedstaden er igen blusset op efter det mandag kom frem, at lange ventetider på Karkirurgisk Klinik på Rigshospitalet har kostet 17 patienter livet. Det gjorde, at Rigshospitalet nu har tilført et beløb i form af "engangspenge".

quote Jeg tror på nuværende tidspunkt, at der er behov for flere penge.

Jørgen Bansler, Professor i datalogi på Københavns Universitet

Men der er behov for flere penge til hele sundhedsvæsenet. Især hvis man vil have Sundhedsplatformen til at fungere.

- Jeg tror på nuværende tidspunkt, at der er behov for flere penge. For det kræver ressourcer at udnytte et nyt system, fordi man skal uddanne medarbejdere, omlægge arbejdsgange og tilpasse systemet. Der er jo ingen af de ting der er gratis, siger Jørgen Bansler.

Jørgen Bansler mener, at man indførte Sundhedsplatformen for hurtigt i Region Hovedstaden. Men ifølge ham er det ikke en løsning at skifte systemet ud.

- Det tager så lang tid at indkøbe og indføre sådan nogle systemer her, så det er ikke en mulighed på kort sigt. Så vidt jeg kan se, er der ikke andet at gøre, end at få den til at fungere så godt som muligt, siger han.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik