Sygefraværet på udskældt akuttelefon stiger

Sygefraværet er i år steget fra fem til seks procent. Det er på trods af, at regionen har en målsætning om et sygefravær på 4,5 procent.

Problemerne har de seneste år regnet ned over Region Hovedstadens Akuttelefon 1813, og sygefraværet blandt de ansatte hjælper ikke på det billede.

Siden 1813s begyndelse for fire år siden har det høje sygefravær været faldende, men nu er kurven knækket, og sygefraværet er i år steget fra fem til seks procent, skriver DR P4 København.

Det er på trods af, at Region Hovedstaden har en målsætning om et sygefravær på 4,5 procent.

Og det er langt fra godt nok, mener De Konservatives Christoffer Buster Reinhardt, der er kommende formand for Sundhedsudvalget i Region Hovedstaden.

- En stigning på ét procentpoint svarer til 20 procent højere fravær. Det svarer til tre fulde arbejdsuger, og det synes jeg er et voldsomt stort tal, der bekymrer mig meget, siger han til DR P4 København.

Bakkes op af LA

Han bliver bakket op af Liberal Alliances Jacob Rosenberg, der er professor og overlæge på Herlev-Gentofte Hospital.

- Seks procent er selvfølgelig for højt, og der må man jo tage fat med alvor og finde ud af, hvad der er problemet, siger han.

Da 1813 blev oprettet i 2014 brød Region Hovedstaden samarbejdet med de Praktiserende Lægers Organisation (PLO), og på trods af flere forhandlinger, er det endnu ikke lykkedes at få de praktiserende læger tilbage i folden.

Men med de seneste tiders dårlige sager for 1813, skal der laves om på det, siger Christoffer Buster Reinhardt (K).

- Jeg mener, at vi skal have en konstruktion, der minder om de andre regioner. 1813 har vist sig ikke at virke, og det skal vi som politikere tage konsekvensen af, siger han til DR P4 København.

Vil genoptage forhandlinger med PLO

I de andre fire regioner er det PLO, der driver vagtlægeordningen, og der er et behov for at få de praktiserende læger med igen, siger Jacob Rosenberg (LA).

- I min optik er det simpelt. Vi skal genoptage forhandlingerne med PLO og gå ind med åbent sind og glemme fortiden. Vi skal have en aftale i stand, som borgerne kan være tilfredse med, siger han.

Hos Region Hovedstaden har man ikke et entydigt svar på, hvorfor sygefraværet er gået op, men aften- og weekendarbejde kan være slidsomt, siger Freddy Lippert, direktør for Den Præhospitale Virksomhed i Region Hovedstaden.

Det er dog noget, som regionen er opmærksom på.

- Vi har samtaler med de medarbejdere, der er syge, og vi ser på, hvordan vi kan hjælpe folk, der for eksempel er kroniske syge. Derudover har vi et ekstra fokus på arbejdsmiljøet, siger han.

Og derfor er Freddy Lippert også fortrøstningsfuld, når det kommer til at nedbringe sygefraværet i fremtiden.

- Vi har lige fået lavet en trivselsundersøgelse blandt medarbejderne på 1813, og her ligger vi over regionens gennemsnit med rigtig tilfredse medarbejdere, siger Freddy Lippert, direktør for Den Præhospitale Virksomhed i Region Hovedstaden.

Han mener samtidig ikke, at borgerne skal frygte, at sygefraværet går ud over kvaliteten på 1813.

- Det går ikke ud over kvaliteten, men det er klart, at vi gerne så, at vores medarbejdere er så raske som muligt, siger han og fortsætter:

- Men når vi spørger borgerne, så er mere end 90 procent af borgerne tilfredse med 1813 og får den hjælp, de gerne vil have, siger Freddy Lippert.

Opdatering: Artiklen er blevet opdateret med et citat fra Region Hovedstadens Freddy Lippert d. 13/12, kl 13:52.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik