Svensk erfaring: Dårlig idé at flytte statslige jobs

Mens de jubler i provinsen og mugger i København over udflytning af statslige jobs, viser erfaringerne fra Sverige, at man skal lede længe efter den positive effekt.

Hvis statslige arbejdspladser skal medvirke til vækst, så skal samarbejde med den private sektor tænkes ind, lyder konklusionen i rapporten "Staten i provinsen," hvor forskere fra Aalborg Universitet har sat svenske erfaringer under lup.

Det skriver P4 København.

Michael Svarer, der er professor i økonomi ved Århus Universitet er enig i erfaringerne fra Sverige, hvor flere end 2000 statslige arbejdspladser blev flyttet ud.

- Hvis man skal udflytte statslige arbejdspladser og det skal fungere så godt som muligt, så gælder det om at placere dem et sted, hvor man kan interagere med det lokale erhvervsliv; indgå i en symbiose og dermed skabe nogle gevinster ved at erhvervslivet i det lokale område får gavn af, at der kommer de her styrelser ud, siger han til DR P4 København.

Han bakkes op af Klaus Lindegaard, der er selvstændig forskningskonsulent i regional udvikling og innovation. Han mener, at samarbejdet mellem de statslige styrelser og det lokale erhvervsliv skal prioriteres højt.

- Det skal dels være en formuleret arbejdsopgave for de styrelser, der rykker ud. Og så er man nødt til at målrette nogle midler og ressourcer, så de har mulighed for at engagere sig lokalt, siger han til DR P4 København.

Senest når Folketinget åbner i oktober, vil regeringen præsentere hvilke styrelser, der helt eller delvist skal flyttes og hvorhen. Men allerede nu lyder det fra oppositionspartierne, at det allervigtigste er, at få så meget som muligt for pengene.

I sidste uge var det fremme, at man i Norge brugte en million kroner for hver stilling, der blev flyttet ud. Da Sikkerhedsstyrelsen i 2005 blev oprettet i Esbjerg, kostede det 500.000 kroner pr. stilling, skriver DR P4 København.

Og bliver prisen i det leje, så må effekten ikke udeblive, lyder det fra oppositionspartierne.

- Det skal bidrage til udviklingen i lokalområdet, fastslår Enhedslistens Landdistriktsordfører, Henning Hyllested til DR P4 København. Mens SF's ordfører på området, Karsten Hønge, pointerer, at samarbejdet med det lokale erhvervsliv er essentielt, så omkostningerne ved udflytningen tjener sig hjem.

- For SF skal en udflytning af en statslig arbejdsplads hænge sammen med de miljøer og arbejdspladser, som i øvrigt er i lokalområdet, og det skal man opnå igennem samarbejde, siger Karsten Hønge.

Ved udflytning af statslige arbejdspladser kan omkostningerne varriere, og endnu er der ikke sat pris på regeringens planer om udflytninger. Da Sikkerhedsstyrelsen blev oprettet i Esbjerg i 2005, blev der skabt i alt 80 arbejdspladser, og pengene gik bl.a. til rekruttering, oplæring af medarbejdere og indretning af lokaler.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik