Suger 100 liter dagligt: Træer kan afhjælpe oversvømmelser

Træer langs veje kan være med til at tage presset af kloaknet - potentialet er enormt, vurderer ekspert.

Noget så naturligt som træer kan være med til at dæmme op for de stadigt stigende vandmængder fra oven, der fra tid til anden skaber voldsomme problemer især i byerne.

Metoden er kendt fra udlandet, hvor træer med det rigtige underlag langs vejene kan skabe en form for faskine, skriver Frederiksborg Amts Avis.

- Potentialet er enormt, siger Jan Støvring, seniorforskningskonsulent i sektionen for landskabsarkitektur og planlægning under Københavns Universitet.

Et velvoksent træ kan ifølge ham snildt suge 100 liter vand om dagen, men vandet kan samtidig stuve sig op i underlagets hulrum, hvilket kan være med til at tage det værste pres af det gamle kloaknet i byerne.

- Når det bliver fyldt op ryger resten i afløbet. Det er måske nok til at undgå, at rensningsanlægget løber over, siger Jan Støvring til avisen.

Danmark har ifølge forskningskonsulenten en lang tradition for at have øjnene stift rettet mod kloaknettet, hvor man flere steder i Nordsjælland og resten af landet diskuterer separatkloakering.

Byer som New York og Stockholm har til gengæld taget træerne mere aktivt ind i planlægningen mod oversvømmelser. Sidstnævnte har have- og parkingeniør Britt Hjerl Abildtrup fokuseret på i sit afsluttende bachelorprojekt, som i sommer blev hædret med prisen for bedste bachelorprojekt under Institut for Geovidenskab og Naturforvaltning.

- I Stockholm sørger man for, at der er bedre plads til rødderne og respekterer samtidig infrastrukturen, så der er plads til ledninger og kloakker. Det har man gjort i cirka 15 år og kan på den måde håndtere nedbøren bedre, siger Britt Hjerl Abildtrup til Frederiksborg Amts Avis.

 

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Samfund

daginstitution

Københavnske forældre bør fritages for betaling til daginstitutioner, mener flertal

1600px_colourbox40805590.jpg

Helsingør er populær som aldrig før - og borgmesteren ved godt hvorfor

Børnehave genåbning

Endnu en kommune dropper forældrebetaling, hvis børnene holdes hjemme fra dagtilbud

Cecilia Lonning-Skovgaard

Corona rammer Københavns aktivering af banderelaterede ledige

Region Hovedstaden

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere