Studerende kan miste rabatten på offentlig transport

Regeringen vil skære i studierabatten på den offentlige transport."En barriere for der studerendes mobilitet", siger en række organisationer.

Når den 21-årige jurastuderende Julie Strøm Johnsen efter sommerferien går ud af sin lejlighed på Nørrebro for at tage toget fra København til sit første semester på kandidatdelen på jurastudiet på SDU i Odense, kommer turen til at koste hende mere end 1.000 kroner mere om måneden, end den gør i dag.

Det skyldes et lovforslag fra V-regeringen, som førstebehandles i dag, og som vil beskære studerendes rabatter på pendlerkort markant. Det skriver metroxpress ifølge Ritzau.

- Det er ikke nogen penge, jeg kan finde på mit budget. Jeg ser ikke anden mulighed end at tage et studielån, siger Julie Strøm Johnsen.

Hun har 15 timers studiejob i Udlændingestyrelsen i København samt kæreste og familie i København.

- Det betyder meget for mig, så det er ikke en mulighed for mig at flytte til Odense, siger hun tilføjer, at hun er taknemmelig for at bo i et land med gratis uddannelse.

- Men det fratager altså ikke en retten til at kritisere et forslag, som rammer skævt. Jeg skal nok klare mig, men der er også studerende, som allerede har et stramt budget med SU-lån, fortæller hun.

Lovændringen kommer ifølge tal fra Uddannelses- og Forskningsministeriet til at ramme omkring 10.600 studerende. For eksempel bor hver ottende SDU-studerende i København.

Besparelsen gælder kun nye studerende, men da springet fra bachelor- til kandidatdelen betragtes som et nyt studium, gælder ændringen også Julie og andre i samme situation.

SDU og CBS og en række andre organisationer påpeger i deres høringssvar, at dyrere transport bliver en barriere for studerendes mobilitet, vil øge frafaldet samt skade den sunde konkurrence mellem uddannelsesinstitutionerne. Kritikken har ikke fået regeringen til at ændre lovforslaget, skriver metroekspess ifølge Ritzau.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Trafik

Kronprinsesse Marys Bro

playUdskældt bro-betaling skal genforhandles på Christiansborg - stor glæde hos lokalpolitikere

Østbanen

Togbaner kræver millioner for at overleve - så slidte, at sæder pilles ud

40_percent

playKom med på tur i den selvkørende bus på DTU

Nye vejstriber

Stor ændring på vej på motorvejene

Region Hovedstaden

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere