Store byttedag: Her er dine rettigheder

Juletravlheden indtager igen butikkerne søndag den 27. december, når tusindvis af gaver skal byttes. Dansk Erhverv forventer, at danskerne vil bytte gaver for op mod 250 mio. kr. i år og minder derfor om de gode bytteråd - uanset om gaven er købt i butikken eller på nettet.

Danskerne vil bytte julegaver for omkring 250 mio. kr. i år, forventer Dansk Erhverv på baggrund af prognosen for årets julehandel.

Selv om langt fra alle danskere bytter julegaver, ventes en tredjedel at gå tilbage til butikken med en eller flere gaver, fremgår det af en pressemeddelelse som Dansk Erhverv har udsendt.

- Sidste år byttede hver 3. dansker en eller flere julegaver, og det billede forventer vi også i år, siger chefkonsulent Bo Dalsgaard, Dansk Erhverv.

Han opfordrer alle, der skal bytte gaver, til at gøre sig bekendt med Dansk Erhvervs bytteråd herunder.

Husk de gode bytteråd

Hvis gaven skal byttes, har Dansk Erhverv nogle gode råd, som det er værd at huske på.

De fysiske butikker kan nemlig selv bestemme, om de vil tilbyde kunderne en bytteret eller ej.

På nettet har forbrugerne derimod altid en fortrydelsesret på minimum 14 dage fra de har modtaget varen.

- Hvis varen er købt i en fysisk butik, er det vigtigt, at man sætter sig ind i butikkens bytteregler og sørge for at overholde dem. Butikkerne stiller typisk krav om, at du skal medbringe bonen, hvis du vil have pengene tilbage, mens det er nok med et byttemærke, hvis gaven bare skal byttes til en anden størrelse eller farve, siger Bo Dalsgaard og tilføjer:

- Ved handel på nettet er der altid minimum 14 dages fortrydelsesret, der løber fra varen bliver leveret. Hvis du som giver får leveret gaven den 8. december, udløber fortrydelsesfristen altså inden juleaften, og du kan derfor med fordel handle i de netbutikker, der giver længere bytteret i forbindelse med julen. Du skal også være opmærksom på, om du selv skal betale returfragten eller om netbutikken tilbyder gratis returfragt.

Flere og flere erhvervsdrivende har både fysiske butikker og en netbutik, og mange tilbyder, at varer købt på nettet også kan byttes i de fysiske butikker.

- Overvejer du at købe gaven på nettet, men er usikker på, om gaven er den helt rigtige, kan det være en god idé at undersøge, om gaven eventuelt kan byttes i en fysisk butik i nærheden af modtagerens bopæl, siger Bo Dalsgaard.

Dansk Erhvervs gode råd om byttereglerne

Gavekøb i fysiske butikker:

- Der gælder ingen bytte- eller returret, medmindre butikken har lovet det.

- Løftet kan gives som en generel bytte- eller returret eller som en konkret aftale i det enkelte tilfælde.

- Bytte- eller returrettigheder gælder kun i den forretning, hvor varen er købt, medmindre butikskæden har lovet, at varen kan byttes i alle forretninger.

- Hvis butikken har fastsat en frist for bytte eller returnering, skal den overholdes.Returret betyder, at forbrugeren kan kræve købesummen tilbage.

- Butikken kan kræve dokumentation for, at varen er købt hos butikken eller kæden.

- For at kunne returnere en vare skal den være ubeskadiget og må ikke være brugt.

- Varen skal leveres tilbage i original emballage, hvis emballagen har betydning for varens værdi eller muligheden for at sælge varen igen.

- Hvis varer som for eksempel musik og film er plomberet, må plomberingen ikke være brudt.

Gavekøb i internetbutikker:

- Hvor længe kan gaverne byttes? Ved handel på internettet er der 14 dages fortrydelsesret, men nogle netbutikker forlænger perioden i julen.

- Vær her opmærksom på, om der gælder særlige vilkår for perioden efter de første 14 dage (det kan for eksempel være krav om, at varen skal være ubrugt og i original emballage).

- Undersøg om varen eventuelt kan byttes i den erhvervsdrivendes fysiske butikker.Er der en særlig returseddel, der skal sendes med, hvis gaven skal byttes?

- Som udgangspunkt skal modtageren selv betale for portoen, hvis varen skal sendes retur. Det er derfor værd at undersøge, om netbutikken tilbyder gratis returfragt. Det gælder ikke mindst, hvis gaven er købt hos en udenlandsk netbutik.

- Hvis modtageren ønsker at få pengene retur for gaven, skal man være opmærksom på, at købesummen vil blive udbetalt til den oprindelige køber af produktet og ikke til modtageren af gaven.

- Det er kun muligt at få hele købesummen tilbage, hvis varen leveres tilbage ubrugt og sammen med den originale emballage.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Forbrug

billeder genbrug (0-00-05-19)

playGenbrugelig madkasse til takeaway skal være med til at redde miljøet

Til salg

Boligpriserne er eksploderet, og det er dårligt nyt for én gruppe

Reklameskilte DBA

Reklame-entusiasten Jens Ove købte skilt for 500 kr. - nu er det vurderet til 75.000 kr.

Casper Christensens pragtvilla i Hornbæk

Casper Christensen sætter pragtvilla til salg efter et år

Region Hovedstaden

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere