Stor stigning i vanvidskørsel i hovedstadsområdet

Stigning i antallet af sager om vanvidskørsel i Lorrylands politikredse. Med nyt udspil vil regeringen sætte ind overfor vanvidsbilister.

Foto: Søren Bidstrup/Ritzau Scanpix

Der er sket en markant stigning i antallet af sager om vanvidskørsel i hovedstadsområdet. Det viser nye tal fra Rigspolitiet. 

Hos Københavns Vestegns Politi er sager med vanvidskørsel mere end tredoblet fra 2018 til 2019. Tallene i Nordsjællands Politikreds og Københavns Politikreds er også steget.

- Det er jo generelt et område, vi har stort fokus på, og i højere grad har fået mere og mere fokus på, fordi det er til fare for trafiksikkerheden, siger Søren Enemark, vicepolitiinspektør hos Københavns Vestegns Politi til TV 2 Lorry. 

Læs også Efter dødsulykke på Langebro: Her vil regeringen sætte ind over for vanvidskørsel

Regeringen vil stoppe vanvidskørsel

Vanvidskørsel er også noget, som regeringen nu vil sætte ind overfor i et nyt udspil, der skal gøre op med vanvidsbilisme og sikre mere tryghed på vejene.

Med ni initiativer vil regeringen styrke og løfte den nuværende indsats mod vanvidskørsel, der blandt andet vil betyde flere strafskærpelser, en udvidet mulighed for konfiskation af vanvidsbiler og kørekort samt en styrket indsats mod stråmænd ved leasing.

- Vanvidskørsel er bundegoistisk, meningsløs og livsfarlig adfærd, som i for lang tid har fundet sted på de danske veje. Derfor skal biler brugt til vanvidskørsel som hovedregel fremover beslaglægges på stedet, og billistens kørekort skal inddrages med det samme. Uanset ejerforhold. I den forbindelse har vi nu lavet en fast definition af, hvad vanvidskørsel er, så der ikke nogen tvivl om, hvornår politiet skal beslaglægge biler og inddrage kørekort. Herudover kan vanvidsbilister se frem til markant skærpede straffe. Vi skal have trygheden tilbage på vejene – vanvidskørsel skal stoppes, siger, Nick Hækkerup, justitsminister fra Socialdemokratiet i en pressemeddelelse. 

Vanvidskørsel

 

Vanvidskørsel omfatter følgende forseelser, der må anses for særligt alvorlige og med en særlig høj farlighed: 
 

 • uagtsomt manddrab under særligt skærpende omstændigheder (straffelovens § 241, 2. pkt.)
   
 •  uagtsom forvoldelse af betydelig skade på nogens legeme eller helbred under særligt skærpende omstændigheder (straffelovens § 249, 2. pkt.)
   
 • forsætlig forvoldelse af nærliggende fare for nogens liv eller førlighed (straffelovens § 252, stk. 1)
   
 • ​​​​​ særlig hensynsløs kørsel
   
 •  kørsel med en hastighedsoverskridelse på mere end 100 pct. ved kørsel med over 100 km/t
   
 •  kørsel med en hastighed på 200 km/t eller derover
   
 • ​​​ spirituskørsel med en promille over 2,00.

 

Kilde: Justitsministeriet, Transport- og Boligministeriet, politi og anklagemyndigheden.

Trafikkontrol og civile patruljer 

Ifølge Københavns Vestegns Politi så oplever de arrangementer, hvor bilister får trykket speederen godt i bund.

- På Vestegnen har vi gennem en årrække haft et fænomen, der hedder Striben, hvor folk der godt kan lide at kigge på hurtige biler samles, og i den forbindelse foregår der kørsel med meget høj hastisghed til og fra.  Vi har eksempler fra 2019, hvor vi har sigtet folk for vanvidsbilisme og har lagt op på til konfiskere deres køretøjer af samme årsag, siger Søren Enemark, vicepolitiinspektør hos Københavns Vestegns Politi til TV 2 Lorry. 

Læs også Vanvidskørsel: Kørte slalom med 190 km/t

Vestegnens Politi forsøger at sætter ind overfor vanvidskørsel med automatisk trafikkontrol og civile patruljer. 

- Det vi gør, er både automatisk trafikkontrol, hvor vores biler kører ud og laver hastighedssager. Det gør vi meget målrettet med vores operative færdselsfolk, som både i det skjulte og synligt uniformerede forsøger at dæmme op for det her. Mange af de sager, der bliver taget, bliver typisk taget af civile patruljevogne, som har mulighed for at se de her mennesker, når de kører og lave en måling på dem, siger siger Søren Enemark, vicepolitiinspektør hos Københavns Vestegns Politi. 

 

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik