Stor skoleundersøgelse: Her får eleverne de bedste karakterer

Se hvor gode kommunerne i hovedstadsområdet er til at sikre folkeskoleeleverne topkarakterer.

Foto: Preben Madsen / Scanpix

Der er stor forskel på, hvor gode folkeskolerne i hovedstadsområdet er til at løfte deres elever til at få gode karakterer. Det viser en ny national undersøgelse, som VIVE – Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd – har lavet for TV 2 Regionerne.

Eksamensresultaterne fra samtlige 9. klasses-eksamener fra 2014-2016 danner grundlag for undersøgelsen. Som noget nyt er karakterresultaterne samtidig korrigeret for elevernes sociale baggrund. På den måde giver den det hidtil mest nuancerede billede af, hvor godt de forskellige kommuners folkeskoler formår at løfte deres elever.

Eksempelvis vil man kunne forvente, at den helt gennemsnitlige elev i Fredensborg Kommune vil klare sig 0,7 karakterpoint bedre end den gennemsnitlige elev i Ishøj Kommune.

Læs også Frank Jensen: Sådan vil vi løfte byens folkeskoler

I kortet kan man klikke rundt og se, hvor godt de forskellige kommuner i TV 2 Lorrys sendeområde klarer sig.

Vigtigt med høje forventninger

Ifølge uddannelsesdirektør på UCC’s læreruddannelse, Tove Hvid Persson, er der ikke noget entydigt svar på, hvad der udløser forskellene mellem kommunernes resultater.

Men både skoleledelsen, skolernes renomme i forhold til at tiltrække de bedste lærere samt andelen af læreruddannet personale kan have betydning. Helt afgørende er det samtidig, at lærernes forventninger til eleverne er i top.

- Det er vigtigt, skolerne bliver ved med at have høje forventninger til eleverne. Det kan måske være sværest på en skole, der ikke klarer sig godt. Men man skal have lige så høje forventninger til børn af håndværkere som akademikere. Intelligens fordeler sig tilfældigt og ikke på baggrund af forældrenes skolebaggrund, siger hun.

Mandag, tirsdag og onsdag sætter TV 2 Lorry fokus på folkeskoler og privatskoler i hovedstadsområdet. Mere i udsendelsen mandag aften klokken 19.30.

Læs også Budget på plads: Fokus på skoler, børnepasning og ældre

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik