Socialpsykiatriske afdelinger skal stoppe vold: Læger siger nej

Både Lægeforeningen og Dansk Psykiatrisk Selskab tager afstand fra regeringens forslag om at oprette særlige socialpsykiatriske afdelinger, hvor patienter kan anbringes med tvang.

Det strider imod grundlæggende principper for behandlinng af psykisk syge patienter at indlægge dem med tvang på socialpsykiatriske afdelinger.

quote Tvang vil kunne bruges på en måde, som strider imod det grundlæggende princip om, at en patient skal være psykotisk

Andreas Rudkjøbing, formand for Lægeforeningen

Så klar lyder kritikken fra både Lægeforeningen og Dansk Psykiatrisk Selskab, der tager afstand til regeringens forslag om at oprette en ny form for socialpsykiatriske afdelinger.

Ifølge regeringens forslag skal der oprettes særlige afdelinger til en gruppe af borgere med svære psykiske lidelser, udadreagerende adfærd og særlige komplekse problemstillinger.

Det indebærer blandt andet, at de nye afdelinger som noget helt nyt får mulighed for at anbringe og tilbageholde patienter, der ikke er psykotiske, med tvang.

Derfor tager de to organisationer nu afstand fra det nye forslag og opfordrer regeringen til at trække det tilbage. 

- Vi anerkender fuldt ud behovet for sikre beboere og ansatte på bostederne mod vold og trusler. Det er naturligvis helt uacceptabelt, at medarbejdere og beboere skal frygte for deres sikkerhed på bosteder og botilbud, siger Andreas Rudkjøbing, der er formand for Lægeforeningen og fortsætter:

- Men det er hverken nødvendigt eller hensigtsmæssigt at oprette en helt ny form for institution, hvor tvang vil kunne bruges på en måde, som strider imod det grundlæggende princip om, at en patient skal være psykotisk eller i en tilstand, som kan ligestilles med at være psykotisk, for at blive underlagt tvang.

Patienter kan tvangsanbringes i modstrid med lægelig vurdering

Forslaget lægger ifølge Lægeforeningen og Dansk Psykiatrisk Selskab op til en model, som giver kommunalbestyrelsen myndighed til at afgøre visitation af patienter på baggrund af en flertalsindstilling fra et såkaldt visitationsforum, der består af tre personer, hvoraf kun én er læge.

Derfor kan det åbne op for, at patienter kan blive tvangsanbragt i modstrid til den lægelige vurdering.

- Konsekvensen er, at patienter kan blive udsat for tvang på trods af lægens råd. Det er fagligt helt uforsvarligt og uden sidestykke i den øvrige del af psykiatrien, siger Torsten Bjørn Jacobsen, formand for Dansk Psykiatrisk Selskab. 

Han mener, at forslaget kan være i strid med Den Europæiske Menneskerettighedskonvention, når en patient kan frihedsberøves med henvisning til svær psykisk sygdom, hvis den lægelige vurdering er, at personen ikke har en sådan.

Organisationerne har desuden store betænkeligheder ved andre dele af lovforslaget. Derfor anbefaler de derfor, at det trækkes tilbage.

- Vi kan komme længere ved at styrke de eksisterende botilbud med ressourcer og kompetencer. Det skal suppleres med større kapacitet på de psykiatriske intensivafdelinger, så patienterne ikke udskrives for hurtigt, siger Andreas Rudkjøbing.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Samfund

Godhavnsdreng

playJuraprofessor: Godhavnssagen kan åbne ladeport af lignende sager

Opholdsforbud

Risiko for angreb i bandekonflikt forlænger opholdsforbud

20190813-134904-l-1920x1277we.jpg

play17 Godhavns-børn får 300.000 kroner hver for misrøgt

nedim_yasar.jpg

Livstidsdømt mand frifundet for drab på radiovært

Region Hovedstaden

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere