Smukt vejr: Her er de positive konsekvenser ved kulden

Skov- og naturarbejderne jubler, når vinteren for alvor raser. Det er nemlig godt for naturen.

Foto: Mads Claus Rasmussen - Scanpix

Rimen skal skrabes af bilruder og cykelsadler. Vandpytter og søer er frosset til is. Og vanter og huer er blevet en nødvendighed. 

Vinteren har for alvor ramt Danmark, og mens at der i Billund er målt tempaturer ned til minus 8,9 grader, så har der de seneste nætter været minus 3 grader flere steder nær København. 

Det kan godt synes besværligt med al den kulde, men faktisk er minusgraderne ret praktiske, forklarer naturvejleder Hans Henrik Christensen fra Naturstyrelsen Hovedstaden til TV 2 Lorry. 

Godt for dyr, planter og skovarbejde

- Vi naturvejleder jubler, siger han. 

Og han peger på især tre glimrende kosekvenser ved frosten. 

Den "rigtige" kulde er blandt andet med til at rydde ud i bestanden af dyr, starter han:

- Det er helt banalt, at de svage individer ikke kan klare sig i kulden, og på den måde får man ryddet ud i bestanden af dyr på en sund og naturlig måde, siger han. 

Læs også Dyrenes Beskyttelse afliver bekymring: Svaner fryser ikke fast

Kulden er desuden god for store dele af det danske planteliv:

- Flere planter skal have rigtig kulde for at kunne spire igen om foråret. Sådan er de indrettet, forklarer han til TV 2 Lorry. 

- Man har set i flere år, at eksempelvis mange løgplanter spirer for tidligt, når vinteren er mild. Hvis de så får nattefrost senere, så dør de. Det kan altså ødelægge meget planteliv, hvis vinteren ikke slår ordentligt igennem, siger Hans Henrik Christensen. 

En tredje positiv konsekvens af kulden er, at frosten gør det lettere for skovarbejderne at rydde ud i vegetationen, tilføjer han:

- Vi skal lave en del rydningsarbejde i de danske skove, hvor mange træer er plantede og skal tyndes ud for at give lys. Og det er langt lettere i frostvejr. Vores maskiner ødelægger ikke så meget, når vi kører i skovbunden, når jorden er hård. 

Læs også Frosten tærer på de hjemløse: Sådan kan du hjælpe

Meteorolog: Vejret er ofte smukt på en frostdag

Og for alle os andre danskere, der ikke arbejder i skoven, så er der også noget, som vi kan glæde os over. 

Det beretter meteorolog Danny Høgsholt fra TV 2 Vejret. 

Solen skinner nemlig oftere, hvis det er rigtig koldt:

- Frost er typisk ledsaget af af masser af klart vejr og sol. Det er faktisk det sidste, som resulterer i det første, skriver han. 

Det hænger nemlig således sammen, at skyerne kan virke som en dyne, der varmer jorden. Når skyerne forsvinder, bliver det ofte koldere. 

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik