SKAM-navn hitter blandt nyfødte i hovedstaden

Navnet Nora har taget et ordentligt højdespring på listen over populære navne til nyfødte. Det samme hed en af hovedpersonerne i hitserien SKAM.

I hovedstaden er det ’drittkul’ at navngive sit barn Nora. Særligt i København er navnet populært.

Navnet topper listen over navne til nyfødte pigebørn i både Region Hovedstaden og København. Det viser en ny opgørelse over de mest populære navne i 2017 fra Danmarks Statistik.

Navnet Nora er tilfældigvis – eller måske ikke – det samme som en af hovedpersonerne i den uhyre streamede serie SKAM.

quote Man ikke enstemmigt sige, at det er det, der har gjort det, men det kan sagtens have haft en effekt på populariteten

Birgit Eggert, navneforsker 

Navnet har de senere oplevet en stigende popularitet sammen med andre pigenavne på to stavelser og en endelse med bogstavet ’a’.

Men navneforsker ved Københavns Universitet, Birgit Eggert, mener, at populariteten til dels også kan være forårsaget af hypen omkring den norske ungdomsserie:

- Man kan ikke enstemmigt sige, at det er det, der har gjort det, men det kan sagtens have haft en effekt på populariteten, fordi navnet i forvejen var på vej frem.

Som man kan se på statistikken over populære pigenavne på landsplan har navnet de seneste to år i hvert fald fået et gevaldigt nøk opad.

Nyfødte navngivet Nora i Danmark 

Hovedstadsfænomen 

Det er særligt i hovedstadsområdet, at Nora hitter. I ingen andre regioner er navnet på top 10, mens det topper listen i Region Hovedstaden med 157 nyfødte. Særligt i København vil de små Nora’er kunne rende ind i en navnesøster – for der er 103 pigebørn blevet navngivet Nora i 2017.

Birgit Eggert fra Københavns Universitet forklarer, at der er stor forskel på, hvilke navne fra populærkulturen der kan få et boom. Nora er et navn, der har nemt ved at få succes blandt vordende forældre, fordi det passer ind i en eksisterende navnemode, mens navne som Elvis og Pippi aldrig har vundet indpas, fordi de stikker for meget ud, så deres oprindelse bliver for tydelig.

SKAM-effekten i Norge

I SKAM-seriens hjemland har de oplevet samme tendens, hvor et stigende antal norske babyer er blevet døbt Nora og William – navnet på en af de mandlige hovedpersoner. Begge navne toppede popularitetslisten i Norge i 2016.

I serien staves Noora retteligt med to o'er, men det er altså den klassiske stavemåde Nora, der har vundet forældrehjerterne i Norge og Danmark 

Herhjemme har William i mange år været en navnedarling over hele landet og havnede i 2017 på en førsteplads efter at have ligget på en femteplads i 2016.

Populære pigenavne i Region Hovedstaden 2017