Skadestuer oplever markant fald i antallet af patienter

Akutmodtagelser i både Region Hovedstaden og Region Sjælland oplever et stort fald i antallet af patienter.

(Arkivfoto) Akutmodtagelser i Region Hovedstaden og Region Sjælland oplever et fald i aktivitet under nedlukningen af landet. Foto: Claus Fisker/Ritzau Scanpix

Nedlukningen af Danmark kan mærkes på akutmodtagelserne på sygehusene.

Her modtager skadestuernes personale nemlig langt færre patienter end normalt for denne tid af året.

Det oplyser afdelinger i Region Hovedstaden og Region Sjælland til TV 2 Lorry.

Vi oplever et markant fald i antallet af skader

Susanne Juul, ledende oversygeplejerske

- Vi oplever et markant fald i antallet af skader, både i akutklinikken i Gentofte og i modtagelsen i Herlev. Det er de mindre skader efter fysisk aktivitet, vi ikke ser så mange af som vi plejer, siger ledende oversygeplejerske i Akutmodtagelsen på Herlev og Gentofte Hospital, Susanne Juul.

På akutafdelingen hos Sjællands Universitetshospital i Køge har man i marts måned registreret et fald i antallet af patienter, der er kommet til skade, på lidt mere end en tredjedel.

Læs også Læger får misforståede opkald: Folk vil testes for at være klar til påskefrokosten

I marts 2019 tog skadestuen i gennemsnit imod 54 patienter per døgn, mens tallet for den netop overståede måned lå på 37 patienter per døgn.

Forklaringen bag det store fald i patienter skyldes blandt andet, at folk opholder sig mere hjemme, mener personalet.

- Faldet i antallet af skadepatienter er forholdsvist let at forklare, da mange ikke kommer på arbejde, ikke kan dyrke sport og så videre, siger Poul Mossin, der er ledende oversygeplejerske på Akutafdelingen i Køge og Akutmodtagelsen i Roskilde.

Mindre fald i indlæggelser

Normalt sondrer skadestuer mellem to slags patienter:

Dem, der er kommet til skade, møder op på skadestuen, får behandling og så kan tage hjem igen. Og dem, der kommer med ambulance eller er henvist fra læge eller vagtlæge og som kræver vurdering om indlæggelse.

Læs også Mistanke om coronavirus: Hvem skal ringe, og hvem skal testes?

Det er især i førstnævnte kategori, skadestuerne oplever et stort fald.

I Region Sjælland er antallet i sidstnævnte kategori faldet lidt mere beskedent med lidt over ti procent færre patienter i år sammenlignet med sidste år.

Her har sundhedsvæsenet sværere ved at forklare faldet. Der er nemlig ikke nogen logisk grund til, at folk skulle have mindre brug for sundhedsvæsenet i disse tider.

- En formodning kunne være, at nogle ikke opsøger hjælp, fordi de ikke vil være til ulejlighed i disse tider med Covid-19, eller er bange for at komme på hospitalet hvor der er coronasyge patienter. Vi ved det ikke, men vi håber naturligvis ikke, at nogen, der har haft behov for at komme på hospitalet, er blevet hjemme, siger Poul Mossin.

Region Hovedstaden og Region Sjælland er ikke de eneste regioner, der oplever fald i aktivitet på skadestuerne. I Region Syddanmark har de også færre patienter, skriver TV Syd i sidste uge.

Læs også Hvad gør coronavirus ved kroppen, og hvorfor kan den blive dødelig?

På Vejle Sygehus har man over de sidste to uger haft halvt så mange patienter som normalt.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik