Simpelt tiltag sikrer flere organer til transplantation på Sjælland

Hospitalerne på Sjælland har de senere år transplanteret markant færre organer end resten af landet. Men et nyt initiativ på Rigshospitalet har nu vendt udviklingen.

I flere år er der blevet transplanteret færre organer i Region Hovedstaden og Region Sjælland end i resten af landet. Og mens ventelisterne voksede, har det forårsaget højere dødstal blandt de afventende patienter øst for Storebælt end vest for.

Nu er der dog godt nyt. 

For efter TV 2 Lorry satte fokus på sagen tilbage i 2019, igangsatte Rigshospitalet et initiativ, der nu har forbedret statistikken.

Ildsjæleordning

Med inspiration fra Region Syd udpegede Rigshospitalet en nøgleperson, der skulle stå i spidsen for en såkaldt ’ildsjæleordning’.

Valget faldt på overlæge Tejs Jansen, som i starten af sidste år fik til opgave at løse problemet med, at visse patienter, der egentlig havde ønsket at donere deres organer, ikke fik mulighed for det efter at være afgået ved hjernedøden.

Ifølge Tejs Jansen har travlhed eller manglende bevidsthed om organdonation på de mindre hospitaler været blandt årsagerne til, at donationer ikke altid er blevet ført ud i livet.

quote Når man står i en travl vagt med en fuld akutmodtagelse, er det mange ting at forholde sig til.

Tejs Jansen, overlæge, Rigshospitalet

- Når man står i en travl vagt med en fuld akutmodtagelse, er det mange ting at forholde sig til. Derfor er det ubevidst nemmere at køre et andet patientbeløb end et donationsforløb, siger han.

Til trods for at der i Region Hovedstaden er flest borgere tilmeldt organdonation, var der på Sjælland kun 11 donorer for hver million indbygger i 2018. I Region Midt- og Nordjylland var tallet oppe på 22 donorer, og i Region Syddanmark havde man i 2018 25 donorer for hver million indbyggere.

For at komme den problematik til livs besøger Tejs Jansen sammen med to kolleger nu hospitaler over hele Sjælland og holder oplæg for personalet om den bedste måde at håndtere organdonation.

Højeste antal organdonationer nogensinde

Indsatsen har allerede givet pote. Tilbage i 2018 transplanterede lægerne på Sjælland 25 organdonorer, mens det blev til hele 41 organdonorer i 2020. Det er en stigning på 64 procent og tilmed det højeste antal organdonationer nogensinde i vores område.

Og den positive udvikling ser ud til at fortætte i 2021. Tre kvartaler inde er der foretaget 34 organdonationer. 

Faktisk betyder det, at der nu foretages flest donationer på Sjælland. Aarhus og Odense har nemlig foretaget henholdsvis 21 og 15 donationer inden for samme periode.

Tejs Jansen tager sammen med to kolleger fra Rigshospitalet og en kollega ansat i Region Sjælland rundt på hospitalerne og skaber fokus på organdonation.
Tejs Jansen tager sammen med to kolleger fra Rigshospitalet og en kollega ansat i Region Sjælland rundt på hospitalerne og skaber fokus på organdonation.
Foto: Niels Knuth / TV 2 Lorry

Et af de hospitaler, som har haft besøg af Tejs Jansen, er Gentofte Hospital. Her er der ifølge overlæge Jens Damgaard-Jensen kommet et skærpet fokus på organdonation.

- Det har i højere grad givet anledning til at diskutere, om der blandt vores patienter reelt kunne være et potentiale, hvorimod jeg tror, at vi tidligere var hurtigere til at dømme potentielle donorkandidater ude, siger Jens Damgaard-Jensen.

quote Vi har måske ikke haft nok rutine i at køre disse forløb igennem, da vi er et mindre hospital.

Jens Damgaard-Jensen, overlæge, Gentofte Hospital

Tejs Jansen kan med sin rolle være med til at oplyse og sikre, at flere organdonorer tages i brug, når alle andre muligheder for at redde deres liv er udtømte. 

Der er dog stadig flere ting, som kommer bag på hans kolleger rundt omkring. Det gælder blandt andet, at den ældste organdonor forrige år var fyldt 92, og at en række sygdomme hos hjernedøde patienter ikke længere behøver at stå i vejen for organdonation.

For overlæge Jens Damgaard-Jensen og kollegerne på Gentofte Hospital er de glade for at kunne ringe til Rigshospitalet alle døgnets timer for at sparre om potentielle donorforløb, hvis tvivl opstår. På den måde føler de sig bedre klædt på til opgaven.

- Vi har måske ikke haft nok rutine i at køre disse forløb igennem, da vi er et mindre hospital. Men ved at have dialogen med Rigshospitalet har det nok betydet, at nogle processer er blevet mere smidiggjorte, siger Jens Damgaard-Jensen.

Et fornyet håb

Udviklingen vækker begejstring både på og uden for hospitalerne. I 2019 mødte TV 2 Lorry Mads Thiele Hemmingsen fra Roskilde, der de seneste fem år, og ti år i alt, har ventet på en ny nyre sammen med 255 andre personer på Sjælland.

- Jeg har manglende energi og bruger utrolig meget tid på dialyse, fortæller Mads Thiele Hemmingsen om konsekvenserne.

quote For mig og alle mine medpatienter er det en fantastisk nyhed.

Mads Thiele Hemmingsen, nyrepatient, Roskilde

For den 45-årige nyrepatient, der kom på førtidspension i forbindelse med et akut nyresvigt, der ramte ham fra den ene dag til den anden, giver de gode resultater af ildsjæleordningen fornyet håb. Et håb, om at vende tilbage til sit gamle liv.

- For mig og alle mine medpatienter er det en fantastisk nyhed, siger Mads Thiele Hemmingsen, der håber på snart at kunne udskifte dialyseapparatet med en rigtig nyre.

Mads Thiele Hemmingsen ved det dialyseapparat, som han sidder bundet til fire aftener om ugen.
Mads Thiele Hemmingsen ved det dialyseapparat, som han sidder bundet til fire aftener om ugen.
Foto: Niels Knuth / TV 2 Lorry

Politisk opbakning til udvidet ordning

I øjeblikket bruger Tejs Jansen to dage om måneden som organdonor-ildsjæl på Rigshospitalet. Men for fremtiden håber han på, at der kan ansættes en medarbejder på fuld tid ligesom i Region Sjælland.

Ifølge ham kræver det nemlig en vedvarende indsats at fastholde succesen.

- Vi kan ikke bare komme hvert tredje år og holde foredrag for lægerne. Der er brug for en løbende indsats og feedback til de afdelinger, som har potentielle donorer, siger han.

Formanden for Sundhedsudvalget i Region Hovedstaden, Christoffer Buster Reinhard (K), ser positivt på det ønske.

quote Det er en beskeden investering, som kan hjælpe rigtig mange mennesker, og det synes jeg altid, at man skal arbejde på.

Christoffer Buster Reinhardt, fmd., Sundhedsudvalget, Region H (K)

- Det er en beskeden investering, som kan hjælpe rigtig mange mennesker, og det synes jeg altid, at man skal arbejde på, siger han til TV 2 Lorry.

Derfor vil han løbende tage dialogen med Rigshospitalet for at være på forkant, hvis der opstår et behov for finansiering af indsatsen.

- Hvis vi bare slækker lidt på det, eller mister opmærksomheden på det, risikerer vi, at det går galt, mener Christoffer Buster Reinhardt.

Men i sidste ende kan vi faktisk alle hjælpe ved at tage stilling til organdonation. Det vil gøre Tejs Jansen og hans kollegers arbejde lettere i dialogen med de pårørende, lyder opfordringen fra Rigshospitalet.