Selvtægt: Det må du – og det må du ikke

Udgangspunktet er, at selvtægt er forbudt. Men der er nogle undtagelser.

Mads Christian Frandsen gjorde det helt rigtige, da han efter dialog med politiet satte efter hvad der viste sig at være flere tricktyve i Helsingør.

Men hvad gør man egentlig, når man oplever noget kriminelt og gerne selv vil holde sig på den rette side af loven?

- Udgangspunktet er, at man ikke må tage sig selv til rette. Hvis man er blevet udsat for en krænkelse eller en forbrydelse, så skal man henvende sig til de relevante myndigheder, forklarer lektor i strafferet ved Københavns Universitet, Trine Baumbach, over for TV 2.

HVAD ER SELVTÆGT? 

Grænsen mellem nødværge, nødret og selvtægt er hårfin, vurderer en anden ekspert.

- Selvtægt begrænses af alle de andre straffebestemmelser, vi har. Så hvis man, for at skaffe sine egne ting tilbage, er ”nødt til” at bryde loven, så er det ikke længere lovligt. Det er udgangspunktet, forklarer professor ved Juridisk Institut ved Aalborg Universitet, Lars Bo Langsted, til TV 2.

Kan være straffrit - hvis overtrædelsen ikke er så stor

Lars Bo Langsted fremhæver, at lovovertrædelsen af retten kan bedømmes som værende så lille, at det alligevel ikke er strafbart.

Trine Baumbach har arbejdet med sager om selvtægt i mange år, og hun forklarer også, at der er undtagelser.

- Hvis man oplever, at en person begår en strafbar handling mod en selv eller andre, så har man ret til at foretage en civil anholdelse med henblik på at overgive personen til politiet, siger hun.

Det kan være relevant, hvis man er vidne til overfald. I det tilfælde har man ret til at bruge magt, hvis det er nødvendigt for at stoppe angrebet.

- Det er bare vigtigt at huske på, at der ikke må være tale om hævn eller straf. Hævner man sig, så er der ikke længere tale om lovlig nødværge, siger Trine Baumbach.

Politiet: Ring til os

Er man i tvivl, har Henrik Hattel, politikommissær ved Nordsjællands Politi, et godt råd til hvordan, man skal forholde sig, hvis man som Mads Christian Frandsen ser nogle personer, der virker mistænkelige.

- De skal rette henvendelse til vores servicecenter via 114 og fortælle hvor personerne opholder sig, eventuelt give et signalement og se om de tager en bil og kører derfra. Så vil vi gerne have registreringsnummeret, siger han til TV 2 Lorry. 

 

DET MÅ DU – OG DET MÅ DU IKKE

 

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Samfund

20200807-120711-L-1920x1280we

Udkast til regler mod 'soundbokse' vækker vrede blandt bryggeboere: 'Det er fuldstændig håbløst'

Børnehjem magtanvendelse

Magtanvendelser mod anbragte børn og unge bliver ikke indberettet

Silas

Drenge fra børnehjem oplevede vold og trusler fra de ansatte, så begyndte de at filme alt med mobiltelefon

6e3cce56-fb7c-4499-891a-79fda1d9d8ec

'Jeg forstår ikke, at sådan nogle som dig ikke bruger kørestol' - 35-årig med handicap overfuses på gaden

Region Hovedstaden

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere