Se tranerne trække over Nordsjælland

Kulden er kommet, og det kan fuglene mærke. Lige nu trækker store flokke af traner hen over hovedstadsområdet. Vi var med på en kikker i Nordsjælland.

Vi er i Hellebæk Kohave i Kongernes Nordsjælland. Alle kikkerter er retten mod himlen, mens de fugleinteresserede venter et af naturens mere spektakulære syn.

- I går var en helt fantastisk dag over Nordsjælland og København, fordi der var et kæmpe stort træk af traner, siger Thor Hjarsen, Ornitolog i Hellebæk Kohave. 

Tranen er en relativt sjælden yngletrækfugl i Danmark, men hvert forår og efterår passerer store flokke specielt den østlige del af landet.

Som regel sker det i slutningen af september. Det varme efterår har udsat afrejsedatoen lidt, men nu har omslaget til kulde fået tranerne til at stikke syd over.

- I nat var det koldt, og det mærker fuglene, og det reagerer de på. De skal selvfølgelig nå ned til de varmere himmelstrøg, inden det er for sent, siger Thor Hjarsen. 

Han vurderer, at omkring 5.000 traner passerer dagligt lige nu. De flyver i grupper af omkring 150 fugle og med en hastighed på cirka 70 kilometer i timen. 

- De flyver typisk fra de store søer i Sverige om morgenen, og så passerer de hen over Nordsjælland og København, inden de lander i Nordtyskland for natten, forklarer Thor Hjarsen. 

Slutdestinationen er Spanien eller det nordvestlige Afrika. Her overvintrer tranerne under varmere himmelstrøg, inden de kommer retur omkring midten af marts. 

Se nogle af de billeder, TV 2 Lorry har fået tilsendt af de trækkende traner her:

 
 
Foto: Axel Mortensen
 
 
Foto: Axel Mortensen
 
 
Foto: Axel Mortensen

 

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Natur

Stejlepladsen

Ny aftale for naboer til udskældt nybyggeri på plads

Musvåge

Rovfugle dræbt af ulovlig gift: "Det er noget svineri"

Lystfisker

”Træk en gammel sweater på…” - her finder du alle fiskestederne

Untitled collage

Store planer for lang å – betonen skal fjernes, og vandet skal flyde frit

Region Hovedstaden

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere