Se listen: Kommunerne jubler over gældssucces

Siden 1. februar 2017 har kommunerne haft lov til at inddrive gæld til stor begejstring for lokale politikere. Før lå opgaven udelukkende hos Skat.

Det luner, når der kommer kroner i kassen. 

Det kan de fleste mennesker godt blive enige om, men faktisk gælder det også de danske kommuner.

Det seneste år har kommunerne nemlig haft mulighed for at inddrive dele af den gæld, borgere i kommunen har til kommunekassen - og det med stor succes.

- Det her eksempel viser, at vi kan noget i kommunerne, fordi vi er det tættere på borgerne og selv har skoen på, så vi kan mærke, når vi ikke får pengene ind, siger Michael Ziegler, borgmester for Konservative i Høje-Taastrup Kommune.

Han påpeger, at når man som kommune kan nedbringe størrelsen af den gæld, kommunen har til gode, så er det ikke kun godt for økonomien, men også for de betalende borgeres oplevelse af, hvad der er ret og rimeligt.

Høje-Taastrup kommune kan ikke på nuværende tidspunkt oplyse, præcis hvor meget gælden til kommunen er faldet, men fortæller at der i kommunen er tre medarbejdere der delvist beskæftiger sig med at opkræve gæld fra borgerne. 

Kort nyt

Hillerød har stor succes

I Hillerød Kommuner har man også stor fokus på at inddrive gælden. Med restancer på over 12 millioner kroner, fra da de overtog opgaven fra Skat, har de nye beføjelser da også haft en positiv effekt på kommunekassen. 

Derfor er det nu lykkedes at bringe borgernes gæld til kommunen ned til en kvart million kroner. En situation der glæder Hillerøds borgmester, Kirsten Jensen, Socialdemokratiet.

- Kommunekassen har grund til at glæde sig og dermed os allesammen. Det viser jo, at vi har ret, når vi siger, opgaven hører til i kommunerne, siger hun til TV 2 Lorry.

Den indhentede gæld kommer ikke til at betyde, at Hillerød Kommune nu kan poste penge i nye projekter, da pengene i forvejen regnes med i det kommunale budget.

Alligevel er det positivt, forklarer Kirsten Jensen, fordi det i stedet er med til at sikre det nuværende serviceniveau i kommunen, når kommunekassen får de indtægter, man har budgetteret med.

I Hillerød Kommune har man - som i flere andre kommuner - haft et fokus på den direkte kontakt med skyldnere ved blandt andet at kontakte dem telefonisk.

Ansvar tilbage til kommunen

Baggrunden for det øgede fokus på gældsinddrivelse skyldes en ændring i reglerne den 1. februar sidste år.

Den gør det muligt for kommunerne at inddrive den ejendomsskat, borgerne enten glemmer eller lader vær med at betale.

Før i tiden lå den opgave ellers hos Skat - til stor frustration for mange borgmestre - der ønskede at lave et samlet gældsinddrivelsessystem, men i sidste ende måtte skrotte projektet på grund af for mange fejl.

Og succesen med at inddrive gæld i løbet af det seneste år, får da også Michael Ziegler, Konservative, til at tænke på nye muligheder.

- Jeg synes bestemt, det er værd at overveje, om man kan flytte endnu flere inddrivelsesopgaver over til kommunerne, siger han.

På TV 2 Lorry har vi ringet rundt til alle 34 kommuner i vores område, for at høre hvordan det går med selv at skulle inddrive gæld. Herunder kan du se en opgørelse over, hvor mange gældskroner der er blevet hentet ind til kommunekassen i de kommuner, vi har fået svar fra.

Kommune
Allerød 1.193.058
Dragør 1.306.000
Egedal 2.763.434
Frederikssund 8.000.000
Furesø 1.700.000
Halsnæs 3.300.000
Hillerød 13.600.000
Lejre 2.068.653
Roskilde 2.300.000
Rudersdal 2.300.000
Rødovre 1.300.000
Vallensbæk 1.750.000

 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik