Se kortet: Kommuner huser flere børn i fremtiden - FOA minder om, at pengene skal følge med

Udviklingen i befolkningen betyder større udgifter til blandt andet børn og ældre næste år. Hvis ikke kommunerne tager højde for de stigende udgifter, betyder det reelt, at kvaliteten forringes, advarer FOA.

Udgifterne til blandt andet ældrepleje og daginstitutioner bør næste år stige med over 700 millioner kroner i kommunerne i TV 2 Lorrys sendeområde.

Det mener fagforeningen FOA, som har foretaget beregninger på baggrund af befolkningsfremskrivningen fra Danmarks Statistik.

Kommunerne er netop nu ved at lægge sidste hånd på budgetterne for næste år, men hvis de ikke tager højde for de stigende udgifter, som flere børn og ældre medfører, betyder det reelt, at kvaliteten forringes, advarer FOA.

- Det er altafgørende for velfærden, at kommunerne er opmærksomme på udviklingen og tager højde for den, når de lægger budgettet for næste år, siger næstformand i FOA Thomas Enghausen til TV 2 Lorry.

 

Hans udmelding er, at fastholder kommunerne den samme pulje penge, som man havde budgetteret med i 2020, så fortynder de velfærden.

- Hvis man undlader at regne de flere ældre og børn med, kan det, der virker som en investering i velfærdsområdet, reelt set betyder færre udgifter per ældre eller barn, siger  Thomas Enghausen.

Intet hokus pokus

Kun tre ud af 34 kommuner kan næste år se frem til mindre udgifter som følge af befolkningsudviklingen, hvis de følger FOA's råd om at justere udgifterne efter befolksningsfremskrivningen.

Det drejer sig om Lyngby-Taarbæk, Hørsholm og Gentofte. De øvrige 31 kommuner i TV 2 Lorrys sendeområde skal alle finde penge til stigende serviceudgifter, hvis det står til FOA.

quote Hvad der virker som en investering i velfærdsområdet, kan reelt set betyde færre udgifter per ældre eller barn.

Thomas Enghausen, Næstformand i FOA.

Højdespringeren er Vallensbæk, hvor serviceudgifterne, hvis FOA skulle bestemme, bør stige med 1,9 procent - svarende til, at kommunen skal investere knap 15 millioner kroner mere i velfærd for at opretholde serviceniveauet næste år.

Ifølge borgmester i Vallensbæk, Henrik Rasmussen, er der dog ikke noget hokus pokus, i det FOA fremlægger.

- Det er et fuldstændig grundlæggende princip for os, at når man vækster i befolkningen, så følger skoler, institutioner og ældrepleje med. Hvis der kommer flere borgere, så har vi også langt udgiften ind i budgettet. Så det er en helt naturlig mekanisme for os, at flere borgere også betyder flere penge, siger Henrik Rasmussen til TV 2 Lorry.

Københavns Kommune er en anden højdespringer, hvor serviceudgifterne bør stige med 1,4 procent - svarende til en investering på 375 millioner mere som følge af befolkningsudviklingen., hvis det stod til FOA.

Se udviklingen for din egen kommune i kortet herunder:

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Samfund

Akvædukt ved Veluwemeer

Usædvanlig akvædukt kan redde Margretheholm Havn

Borger med handicap

Datter til hjerneskadede Lars: Kommunen mangler empati og logik

byggeplads

playNu vil kommune give bøder, hvis chefer afsløres i snyd med løn

20190712-103314-4-1920x1280we.jpg

playSocial vicevært skal skabe fred og hjælpe udsatte på omstridt plads

Region Hovedstaden

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere