Se kortet: Her hyler det i hovedstadsområdet

Onsdag er store hyledag. Og det er det faktisk hvert år, på nøjagtigt samme tidpunkt. På kortet nederst i artiklen kan du se, hvor det hyler nær dig.

Du kender sikkert lyden - men hvis du har glemt, hvorfor sirenerne lyder, kan du læse med her.

Klokken 12.00 i dag hyler sirenerne over det ganske land, og det er der to særlige grunde til.

Ifølge Beredskabsstyrelsen handler det om, at man får mulighed for at teste hele systemet med fuld belastning, mens vigtigheden af, at borgerne kan genkende den signifikante lyd og dens betydning.

Og til de, der endnu ikke kender til betydningen af de hylene sirener, er det om at spidse ører klokken 12 i dag - og læse videre her.

De højtlydende sirener er til for at advare mod akutte farer for større menneskemængder. 

Akutte farer kan være brande, der udvikler farlig røg, ligesom andre store ulykker også kan blive annonceret gennem systemet.

Det første signal er en tone der stiger hurtigt

De mange sirener lyder i et kvarter fra 12.00 til 12.15, oplyser sirene-entutiasten Jonas Ravig Jørgensen til TV 2 Lorry. I det kvarter afprøves to forskellige signaler.

Det første signal er en tone der stiger hurtigt, hvorefter den falder langsomt igen. Signaltypen lyder fire gange og varer i 45 sekunder. Signalet betyder, at man skal forholde sig indendøre og lukke døre, vinduer, ventilationsanlæg og derefter søge information hos medierne.

Det sidste signal betyder "faren er forbi" og er en enslydende tone, der varer i 45 sekunder. Når dette kald lyder, er det igen sikkert at bevæge sig udenfor. 

Det er politiet, der udsender advarslen gennem systemet, mens Beredskabsstyrelsen driver og vedligeholder dem. De mange sirener har selvstændige strømforsyninger, så selv i tilfælde af store strømsvigt, kan sirenerne fungere.

Sirenevarslet bliver testen en gang om året med lyd - og det er altid den første onsdag i maj, at hylene lyder. Desuden tjekkes systemet hver nat, men der kan ingen høre varslet.

I København findes der 126 sirener, mens der på landsplan er i alt 1076, siger sirene-entutiasten Jonas Ravig Jørgensen.

Hvis du bor i hovedstadsområdet, kan du herunder se, om du er tæt på en sirene, når den lyder klokken 12.00:

Sirener i Hovedstadsområdet
Sirener i Hovedstadsområdet
Foto: Google Maps / TV 2 Lorry

 

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Samfund

daginstitution

Københavnske forældre bør fritages for betaling til daginstitutioner, mener flertal

Cecilia Lonning-Skovgaard

Corona rammer Københavns aktivering af banderelaterede ledige

20071024-220631-2-1920x1282we

playEt stykke dansk kulturarv fylder 100 år - men det går kun én vej

25_seconds

playHus Forbi deler tusindvis af handsker og skiundertøj ud til hjemløse

Region Hovedstaden

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere