Se kortet: Borgere i udsatte boligområder i øget risiko for coronasmitte

Forskerholdet bag projektet ”Vi tester Danmark” har påvist en højere forekomst af antistoffer blandt andet i udsatte boligområder.

To danske studier viser, at danskere, som er udsatte eller bor i udsatte boligområder, i markant højere grad end i resten af landet har været smittet med coronavirus.

Sådan lyder konklusionen fra Statens Serum Institut i forbindelse med, at anden del af forskningsprojektet ”Vi tester Danmark” nu er færdigt.

Her har forskerne i et studie indsamlet data om forekomsten af antistoffer blandt udsatte grupper, herunder prostituerede og hjemløse, i Danmark for at kortlægge, i hvor høj grad man som udsat har større risiko for at blive smittet med coronavirus.

Samtidig undersøgte man i et andet studie, hvor mange borgere i såkaldte udsatte boligområder, herunder Gellerupparken i Aarhus, Vollsmose i Odense og Mjølnerparken i København, som havde antistoffer mod covid-19.

Fælles for begge studier er, at resultaterne viser markant højere forekomst af antistoffer blandt de testede grupper.

- Studierne bekræfter, hvad vi havde frygtet. At udsatte grupper og folk, der bor i udsatte boligområder, er i øget risiko for at få covid-19. Det understreger vigtigheden af at have særlig fokus de steder, siger overlæge Robert Skov fra Statens Serum Institut.

Samfundets svageste mest udsatte

I efteråret 2020 blev der indsamlet data fra 21 lokaliteter, heriblandt herberger og væresteder.

I alt 827 brugere samt medarbejdere fra de udvalgte lokaliteter fik tilbud om en hurtigtest for antistoffer og udfyldte et spørgeskema.

Det viste sig, at 6,7 procent af de testede brugere havde antistoffer mod coronavirus – mere end to gange højere end baggrundsbefolkningen i perioden i efteråret.

Særligt de prostituerede havde en særligt øget risiko, skriver SSI.

- Det er vigtigt at have særlig fokus på disse udsatte mennesker, som ofte er både fysisk og psykisk sårbare, men altså samtidigt også er udsat for mere end to gang så høj risiko for smitte, som dette studie viser, udtaler Robert Skov fra instituttet.

Tre gange så høj risiko

I januar 2021 besøgte forskergruppen 13 udsatte boligområder i Danmark og gennemførte en lignende undersøgelse.

I hovedstadsområdet tog undersøgelsen udgangspunkt i Nøjsomhed i Helsingør, Tingbjerg i København, Aldersrogade i København, Mjølnerparken i København, Amager i København og Taastrupgaard i Høje Taastrup.

Se, hvor høj procentandel af borgerne i udsatte områder i TV 2 Lorrys sendeområde, der havde antistoffer mod coronavirus herunder:

Desuden deltog udsatte boligområder i området omkring Korsør, Odense og Aarhus også i undersøgelsen.

I alt deltog 13.279 personer, og her fandt forskerne, at hele 17 procent af deltagerne havde antistoffer mod coronavirus – svarende til tre gange så højt som baggrundsbefolkningen i samme periode.

Samtidig viste studiet, at risikoen for at blive smittet med coronavirus blev øget, hvis mange generationer bor i samme husstand.

- Den høje smitteforekomst i de udsatte grupper er selvfølgelig lidt foruroligende. Et bemærkelsesværdigt fund var, at det så ud til, at mere end 98% af deltagerne angav at følge sundhedsstyrelsen generelle anbefalinger om at benytte maske, hyppig håndvask, samt undgå håndtryk etc. Så forklaringen på, hvorfor der er så høj smitte, må findes et andet sted, siger professor og overlæge Kasper Iversen fra Herlev-Gentofte Hospital og Københavns Universitet.

FAKTA: Om ”Vi tester Danmark

De to studier er udført af en bred vifte af forskere. De er baseret på resultaterne fra Vi Tester Danmark projektet.


Vi Tester Danmark er en landsdækkende undersøgelse, der har undersøgt af forekomsten af antistoffer i befolkningen. Den drives af Statens Serum Institut i samarbejde med eksperter fra regionerne og universiteterne. Projektet bakkes op af Sundhedsstyrelsen, Styrelsen for Patientsikkerhed, Kommunernes Landsforening, Danske Regioner og en lang række interesseorganisationer.


Vi Tester Danmarks fase 2 er finansieret af TrygFonden og HelseFonden.


Kilde: Statens Serum Institut


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik