Sådan vil Region Hovedstaden prioritere patienterne i genåbningen af hospitalerne

Der vil i den kommende tid være plads til flere patienter uden covid-19. Nu har Region Hovedstadens politikere besluttet, hvilke patienter der i første omgang får plads.

I halvanden måned har hospitaler og sygehuse landet over aflyst og udskudt undersøgelser og behandlinger, for at gøre alting klar til et massivt rykind af patienter, der er smittet med coronavirus.

Der er ikke kommet så mange patienter som forventet, til gengæld ser epidemien nu ud til at blive langstrakt, derfor skal mange pladser nu igen omstilles til patienter uden covid19.

quote Vi skal i sundhedsvæsenet kunne tage god vare på både covid19-patienter og vores andre patienter, der har brug for hjælp

Sophie Hæstorp Andersen, Regionsrådsformand

Men der vil stadig være afsat mange faste medicinske isolations- og intensivpladser til coronapatienter, og derfor kan hospitalerne ikke genoptage lige så mange udredninger, behandlinger og kontroller, som der var planlagt før coronavirussens indtog, men en del vil altså blive genoptaget.

Torsdag aften vedtog Region Hovedstadens politikere derfor en række principper for hvilke behandlinger, der i første omgang skal prioriteres.

- Vi skal i sundhedsvæsenet kunne tage god vare på både covid19-patienter og vores andre patienter, der har brug for hjælp. De har ventet med tålmodighed, siger regionsrådsformand Sophie Hæstorp Andersen fra Socialdemokratiet.

Præcis hvilke borgere der skal indkaldes først, er hospitalerne lige nu ved at planlægge. Beslutningerne skal ske på baggrund af en sundhedsfaglig prioritering og en vurdering af den enkelte borgers konkrete behov, men altså med udgangspunkt i de politiske besluttede principper.

Politikerne har tilsluttet sig disse overordnede principper

  • Patienter med akut eller livstruende behov vil blive undersøgt og behandlet uændret
  • Patienter med andre sygdomme/tilstande udredes og behandles i videst mulig udstrækning - under hensyntagen til smittefare og til behovet for at opretholde beredskabet til patienter med COVID-19.

 

Supplerende vil hospitalerne prioritere patienter ud fra følgende principper:

  • De mest syge og behandlingskrævende skal undersøges og behandles først
  • Undersøgelser og diagnostik vægter højere end behandling af ikke-kritisk sygdom. Patienterne bliver løbende vurderet ud fra behov
  • Udredning og behandling inden for 30 dage er vigtige målsætninger at arbejde hen imod – dog under hensyntagen til behovet for at opretholde og eventuelt opskalere beredskabet til patienter med COVID-19
  • Der skal være særlig opmærksomhed på at sikre lighed i sundhed i prioriteringen af patienterne.

Kilde: Region Hovedstadens notat om øget aktivitet på hospitalerne

Undersøgelser vigtigere end behandling af ikke-kritisk sygdom

Behandlingen af akutte og livstruende sygdomme skal fortsat vægtes højest, ligesom de har gjort det i al den tid coronavirussen har været i Danmark.

Nu har politikerne så besluttet, at i de kommende mange måneder, der skal undersøgelser og diagnostik prioriteres, når knaphed på ressourcer gør, at der skal vælges mellem det og behandling af ikke kritiske sygdomme.

- Jeg kan kun opfordre vores borgere at gå til læge, og ikke holde sig væk, så de får den behandling, de måtte have brug for,” siger regionsrådsformand Sophie Hæstorp Andersen.

quote Med den gradvise genåbning af Danmark står vi i en ny virkelighed. Vi skal leve med covid-19 som en del af hverdagen. I hvert fald indtil vi får en vaccine eller andre behandlingsmetoder

Sophie Hæstorp Andersen, Regionsrådsformand

Regionen vil i stigende grad igen tilstræbe sig at kunne overholde udredningsgarantierne på 30 dage, men politikerne tager højde for, at det ikke altid vil kunne ske, fordi beredskabet til Covid19-patienter fortsat vil være højt, og måske endda skal opskaleres igen, hvis der pludselig kommer flere smittede.

Der er stadig kun tale om overordnede principper, som løbende vil blive præciseret og konkretiseret i den kommende tid.

Forretningsudvalget i regionen vil derfor til et møde den 12. maj skulle vedtage en mere detaljeret plan, som konkretiserer aktiviteten på hospitalerne ved de forskellige trin i beredskabet for covid-19 og den nødvendige intensivkapacitet.

Det vil i planen også blive beskrevet, hvad de nødvendige forudsætninger er for at kunne øge aktiviteten under de forskellige trin.

Politikerne er indstillet på, at der i lang tid endnu vil være store begrænsninger på, hvilke patienter der kan få den behandling, de ellers kunne have forventet.

- Med den gradvise genåbning af Danmark står vi i en ny virkelighed. Vi skal leve med covid-19 som en del af hverdagen. I hvert fald indtil vi får en vaccine eller andre behandlingsmetoder, siger regionsrådsformand Sophie Hæstorp Andersen.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik