Rød plan ryster ikke S-borgmestre

Ude i kommunerne har borgmestrene forståelse for, at der fremover vil være økonomisk smalhals.

Kommunerne er klar til at stramme ind. Sådan lyder svaret fra en række socialdemokratiske borgmestre, efter at S-SF torsdag har lanceret en langsigtet økonomisk plan om at begrænse væksten i den offentlige sektor frem mod 2020.

- Det er positiv vækst, og det hæfter jeg mig ved. Det er det afgørende. Det er i hvert fald bedre end nulvækst, siger Ole Bjørstorp, der er borgmester i Ishøj Kommune.
Planen er ifølge S-SF, at kommunerne de næste fire år skal begrænse væksten til 1,4 procent om året, og herefter frem skal væksten ned på 0,8 procent om året, indtil kalenderen skriver 2020.

- En ny regering, uanset farve, skal have styr på nationens økonomi. Jeg tror ikke, at der er nogen borgmestre, der forventer, at gaderne bliver belagt med guld ved et regeringsskifte, uanset hvem der kommer til, siger Erik Nielsen (S), der er borgmester i Rødovre.

En begrænsning af kommunernes vækst fra 1,4 til 0,8 procent betyder, at kommunerne sammenlagt kan vinke farvel til 15 milliarder kroner, som ville have kommet dem til gode, hvis væksten blev holdt på 1,4 procent om året frem mod 2020.
De penge ville ellers være blevet brugt på klassiske velfærdsydelser i kommunerne, hvor en voksende ældregeneration vil presse forvaltningens økonomi mere og mere.

Omvendt belønner den røde plan sammenlignet med regeringens nulvækstpolitik kommunerne med 21 milliarder over de næste fire år, og det glæder Ishøjs borgmester.
- De 21 milliarder vil falde på et tørst sted. De vil betyde, at vi ikke skal lave de her golde nedskæringer på nogle områder som for eksempel kørselsordninger i forbindelse med sociale behandlinger, siger Ole Bjørstorp.

Ekspert i kommunernes økonomi, Kurt Houlberg fra AKF (Anvendt Kommunalforskning), forudser, at det stramme vækstloft vil medføre brugerbetaling i kommunerne.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Samfund

20071024-220631-2-1920x1282we

playI dag fylder et stykke dansk kulturarv 100 år - men det går kun én vej

25_seconds

playHus Forbi deler tusindvis af handsker og skiundertøj ud til hjemløse

John Schmidt Andersen

Før ville ingen investere i Vinge – nu står kommune med flere tilbud på hånden

40_percent

playSverige åbner grænsen for skilsmissebørn med ledsager

Region Hovedstaden

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere