Rekordlav inflation giver forbrugere kontant pengegave

Inflationen styrer mod det laveste niveau i 63 år. Det medfører en direkte gevinst på over 4000 kroner til gennemsnitsfamilien, viser analyse.

Danske forbrugere kan i år se frem til en kontant pengepræmie.

De seneste års svage væksttal resulterer nu i, at inflationen ligger på laveste niveau siden 1953, og det gør det billigere for danskerne at købe fødevarer, transport og tøj, skriver Berlingske.

En gennemsnitlig familie med to voksne og børn får i år en besparelse på omkring 4.400 kroner, viser en analyse fra Jyske Bank.

Det skyldes, at inflationen i 2016 ser ud til at blive cirka en procent lavere, end regeringen og bankerne forudså i tidligere økonomiske prognoser.

- Der er især mange penge at spare, hvis man kører meget i bil, flyver tit, har et stort varmeforbrug og er glad for ost, smør og svinekød. Til gengæld er man blevet ramt af prisstigninger, hvis man sender mange breve, bor på camping og feriecentre samt læser bøger,« siger Niels Rønholt, cheføkonom i Jyske Bank, der står bag analysen, til Berlingske.

Samtidig med at danskerne får flere penge mellem hænderne i takt med, at priserne på flere forbrugsvarer falder, kan lønmodtagerne også glæde sig over, at der i år er udsigt til den højeste reallønsfremgang i syv år på grund af den lave inflation.

- Alt andet lige opnår forbrugerne selvfølgelig en konkret gevinst, når inflationen falder. Og hvis lønstigningerne samtidig bliver højere er der dobbelt gevinst. Det er billedet i 2016, siger Niels Rønholt til Berlingske.