Regionsrådsformand: Tag økonomiaftale med regeringen op til revision

Urimeligt at der skal spares på hospitaler, på grund af at regeringens og Danske Regioners økonomiaftale ikke tog højde for, at medicinudgifter vil løbe løbsk, mener regionsrådsformand i Region Hovedstaden, Sophie Hæstorp Andersen (S).

Jyllands-Posten skriver i dag, at regionerne allerede ved indgang til 2015 står til at mangle mellem 500 og 800 mio. kroner. Årsagen er, at både udgifter på sygehusmedicin og medicinen der købes og hentes på apoteket står til at stige mere end regeringen og Danske Regioner forventede, da de sidste år blev enige om økonomien for regionerne.

Derfor frygter man nu Region Hovedstaden, der er Danmarks mest befolkningsrige region, at skulle finde op til 200 mio. kroner mere i 2015 gennem besparelser på regionens hospitaler allerede i foråret - blandt andet som følge af de stigende priser.

Det får regionsrådsformand Sophie Hæstorp Andersen (S), der også er bestyrelsesformand for regionernes lægemiddelorganisation, Amgros - der bl.a. står for indkøb af medicin til sygehusene - til at råbe vagt i gevær.

Hun er bekymret for, om besparelserne på grund af de uforudsete og voldsomt stigende medicinudgifter kommer til at ramme kvaliteten af behandlingen.

Svært at se det rimelige

Og derfor bør regeringens og Danske Regioners økonomiaftale tages op til fornyet revision, mener Sophie Hæstorp Andersen.

"De mange millioner skal jo findes et eller andet sted, og det kan i sidste ende betyde, at patienterne kommer til at mærke det. Jeg mener derfor, at økonomiaftalen med regeringen må tages op til fornyet revision i lyset af de stigende udgifter til sygehusmedicin. Eller også skal vi have mulighed for at finde pengene f.eks. over en periode på 2-3 år i stedet.

For jeg kan ikke se det rimelige i, at kvaliteten af behandlingen af borgerne i Region Hovedstaden risikerer at blive dårligere, fordi medicinudgifterne stiger langt mere, end økonomiaftalen for 2015 har taget højde for", siger Sophie Hæstorp Andersen.

Hun henviser til, at det endnu er for tidligt at oplyse, hvad de stigende medicinudgifter helt præcist kommer til at betyde for Region Hovedstadens budgetter.

Men et foreløbigt skøn lyder på, at regionen skal finde mellem 150 og 200 mio. kroner yderligere alene i 2015, hvoraf langt hovedparten handler om stigende medicinudgifter.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Samfund

Sygeplejerske

Sygeplejerskernes varslede strejke er udskudt for nu

Nemlig.com

Københavns Kommune beskylder firma bag Nemlig.com for underbetaling af chauffører

minimumsnormering

Åben slagudveksling på rådhus om penge til minimumsnormeringer

Skindergade

Bilerne får det røde kort: Gader i København lukkes for biltrafik

Region Hovedstaden

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere