Regioner om økonomiaftale: Fornuftig, men stram

Regionsrådsformændene i Region Sjælland og Region Hovedstaden kalder begge dagens økonomiaftale mellem Danske Regioner og regeringen for "fornuftig", men stram.

En fornuftig aftale, der dog ikke giver meget plads til nye prioriteringer og initiativer.

Sådan lyder dommen fra regionsrådsformændene i både Region Hovedstaden og Region Sjælland, få timer efter at de danske regioner har indgået en økonomiaftale med regeringen for næste år.

quote Det vil kræve skarpe prioriteringer, når Regionsrådet i Region Sjælland skal beslutte, hvilke konkrete nye initiativer man skal tage fat på.

Heino Knudsen (S), Region Sjællands regionsrådsformand

Aftalen giver et løft på 200 millioner kroner, hvis man tager højde for et stigende antal ældre. Derfor skal begge regioner også gøre sig umage for at få enderne til at mødes.

- Det er en fornuftig aftale. Jeg glæder mig over, at Regeringen og regionerne i denne aftale prioriterer et væsentligt løft af sundhedsvæsnet.

- Men vi kommer ikke uden om, at vi skal gøre os umage for at få enderne til at mødes, når vi skal have næste års budget til at gå op; og der bliver ikke meget plads til nye prioriteringer og initiativer, udtaler regionrådsformand i Region Hovedstaden Sophie Hæstorp Andersen (S) i en pressemeddelelse.

Skaber ikke grobund for nye projekter

Hun suppleres af sin formandskollega i Region Sjælland, Heino Knudsen (S), der ligeledes kalder aftalen for stram, men fornuftig.

 - Det er en stram aftale men også en fornuftig aftale. Vi forventer i Region Sjælland, at vi kan få enderne til at mødes i vores drift. Det kan vi, fordi vi har en god økonomi i balance og hen over de seneste år har arbejdet med en solid økonomisk udviklingsplan, udtaler han.

Samtidig understreger han, at det ikke er en økonomiaftale, som skaber grobund for at søsætte nye, større projekter.

- Det vil kræve skarpe prioriteringer, når Regionsrådet i Region Sjælland skal beslutte, hvilke konkrete nye initiativer man skal tage fat på, siger Heino Knudsen.

Langt fra regionernes krav

Løftet på 1,2 milliarder – eller 200 millioner fratrukket stigende udgifter til ældreområdet – er markant mindre, end det regionerne gik ind til økonomiforhandlingerne med et krav om.

Her lød kravet til regeringen på 2,1 milliarder kroner ekstra til at drive sundhedsvæsenet i 2022.

- Corona-epidemien har lagt et voldsomt pres på sundhedsvæsenet og vores medarbejdere, og samtidig er det ingen hemmelighed, at der også inden krisen blev løbet rigtig stærkt. Så hvis der også efter covid-19 skal være et sundhedsvæsen, som skal kunne tilbyde patienterne behandling i verdensklasse, kræver det investeringer fra regeringen nu og her, lød det inden forhandlingerne fra Danske Regioners formand, Stephanie Lose (V).

Og selvom både Heino Knudsen og Sophie Hæstorp Andersen gerne havde set, at der var blevet sat flere penge af til regionerne, så nævner de også positive ting ved aftalen.

Aftalen indeholder nemlig en kompensation til regionerne for ekstraordinære udgifter til håndteringen af coronavirus. Og det er noget, som de begge fremhæver.

- Og så er jeg meget glad for og stolt over, at regionerne anerkendes for den kæmpe indsats, medarbejdere i alle dele af organisationen har ydet under COVID-19-pandemien, udtaler Sophie Hæstorp Andersen. 

Forhandlingerne mellem Danske Regioner og regeringen har stået på siden maj. 

I faktaboksen nedenfor kan du få et overblik over nogle af aftalens hovedpunkter.

Økonomiaftale indeholder lille løft til regioner