Region nedsætter særligt råd for socialt udsatte

Region Hovedstaden nedsætter som den første region i Danmark et udsatteråd, som skal sikre borgerne i den perifere del af samfundets borgere bedst muligt.

Flere kommuner har råd, som skal tage særlig hånd om socialt udsatte, men nu har Region Hovedstaden som den første region i Danmark nedsat et særligt råd, der skal sikre udsatte borgere.

quote Vi vil gerne sikre, at alle har lige adgang til sundhed, og derfor nedsætter vi nu et særligt udsatteråd, som skal tale socialt udsattes sag

Sophie Hæstorp Andersen, regionsrådsformand, Region Hovedstaden

Det oplyser regionen til TV 2 Lorry.

Udsatterådet skal arbejde målrettet med at hjælpe socialt udsatte borgere bedst muligt i for eksempel sundhedssystemet, hvor det oftest er sværest at håndtere netop den gruppe borgere.

Det skyldes ifølge regionen, at mange tilbud i sundhedsvæsnet ikke er indrettet til at håndtere de særlige behov, som socialt udsatte har.

- Vi har et særligt ansvar for at gøre en ekstra indsats for dem, der har mest behov. Vi vil gerne sikre, at alle har lige adgang til sundhed, og derfor nedsætter vi nu et særligt udsatteråd, som skal tale socialt udsattes sag, blandt andet overfor os politikere i regionsrådet, udtaler regionsrådsformand Sophie Hæstorp Andersen fra Socialdemokratiet.

- For mig er det utrolig vigtigt, at vi får konkrete input fra brugerne, så vi bedst muligt kan understøtte deres ønsker og behov til et bedre liv, tilføjer hun.

Fagfolk skal udgøre rådet

Selvom det nye råd er nedsat af Region Hovedstaden, skal politikerne ikke selv indgå i rådet.

I stedet bliver Udsatterådet bredt funderet af repræsentanter fra 12 frivillige organisationer og kommunale og regionale aktører, der til dagligt arbejder og har erfaringer med samspillet mellem for eksempel bosteder, kommuner og sundhedsvæsen.

De 12 organisationer i Udsatterådet

Håbet er, at rådet kan pege på punkter i samarbejdet, som kan forbedres for på den måde at sikre socialt udsatte en bedre livskvalitet.

- Udsatterådet skal ikke behandle enkeltsager, men kigge på strukturen og hjælpe med at sikre, at værdifuld viden også kommer frem til beslutningstagernes bord.

- Det skal hjælpe med at sikre, at de mest udsatte får en stemme i for eksempel regionsrådet og på den måde hjælpe til, at vores sundhedsvæsen bliver bedre indrettet, udtaler Sophie Hæstorp Andersen.

quote Vi ved, at der er stor ulighed i den danske sundhedssektor, og det hænger sammen med ulighed i den sociale sektor.

Kirsten Hove, fmd. SIND Hovedstadens Regionskreds

Kirsten Hove er formand for organisationen SIND i Hovedstadens Regionskreds, der er blandt de organisationer, som nu skal være en del af det nye råd.

Også hun håber på, at rådet kan være med til at gøre en forskel.

- Vi ved, at der er stor ulighed i den danske sundhedssektor, og det hænger sammen med ulighed i den sociale sektor. Vi skal se på, hvordan vi kan forebygge uligheden, og hvordan sundhedssektoren skal været rettet mod den her ulighed, siger Kirsten Hove til TV 2 Lorry.

Hun så gerne, at politikerne brugte rådet til at sætte handling bag den store viden, regionen allerede har på området.

FAKTA: Udsatterådets opgaver

- Udsatterådets opgave er det at bidrage med viden, siger regionen. Det er ikke vores oplevelse, at det er det, regionen mangler.

- Men de mangler handling, så det er det, jeg tænker, vi kan arbejde målrettet mod, siger Kirsten Hove.

Svært at leve op til regionens krav

SIND har endnu ikke valgt, hvem der skal indgå som repræsentant i Udsatterådet, og ifølge formanden bliver opgaven ikke let.

quote Jeg ser en stor udfordring i, at så store opgaver skal løftes helt frivilligt

Kirsten Hove, fmd. SIND Hovedstadens Regionskreds

Regionen kræver nemlig, at repræsentanterne har indgående kendskab til de socialt udsattes "sundhedsforhold, oplevelser med sundhedssystemet og særlige behov for sundhedstilbud".

Santidig kræves det, at medlemmerne skal "have indgående kendskab til sundhedsvæsenets organisering med henblik på at kunne give kvalificerede bidrag til de politiske og administrative niveauer i regionen", fremgår det af kommisoriet for Udsatterådet.

- Jeg ser en stor udfordring i, at så store opgaver skal løftes helt frivilligt. Det er hvert fald ikke sådan, vi rekrutterer vores medlemmer til bestyrelser i SIND. Det kræver engagement, man det betyder ikke, at man skal have indgående kendskab til alle facetter af området, siger Kirsten Hove og fortsætter:

- Så det bliver spændende, hvem der overhovedet er kvalificeret her.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Samfund

byggeplads

playNu vil kommune give bøder, hvis chefer afsløres i snyd med løn

20190712-103314-4-1920x1280we.jpg

playSocial vicevært skal skabe fred og hjælpe udsatte på omstridt plads

Afbrænding af Lars Løkke dukke

Enhedslisten-borgmester deltog i afbrænding af Lars Løkke-dukke

Dita Kaudzite

Tabte mobil i sø under frieri – virkede stadig efter to måneder i vandet

Region Hovedstaden

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere