Region Hovedstaden får kun 3.000 vaccine-doser: "Det er dybt kritisabelt, at vi ikke får flere"

Regions-politiker er voldsomt skuffet over det lave antal doser, der er på vej til Danmark.

10.000 vaccine-doser mod covid-19 ser ud til at komme til Danmark i første sending.

Det oplyste Region Hovedstaden i en pressemeddelelse torsdag eftermiddag.

Regionen kalder det en “meget beskeden portion vacciner,” der ventes at lande i Danmark omkring juleaften.

“Ifølge forlydender må Danmark - som de øvrige EU-lande - nøjes med 10.000 doser i første sending. Det vil i givet fald betyde mindre end 3.000 doser vacciner til Region Hovedstaden,” skriver regionen i pressemeddelelsen.

EU Kommissionen har meldt ud, at hele EU vil give de første vaccine-stik den 27. december. 

Det nye tal på 10.000 doser til hele landet i "første sending" er væsentligt lavere end et tal, som Statens Serum Institut tidligere har meldt ud.

Onsdag skrev DR Nyheder således, at det i en vaccinedrejebog fra Sundhedsstyrelsen fremgår, at Danmark i "første levering" ville modtage hele 600.000 doser.

Det vides ikke, om det nye tal på 10.000 doser afløser de første oplysninger fra Sundhedsstyrelsen, eller om tallet fra Sundhedsstyrelsen dækker over andre leveringer.

Torsdag oplyser Socialdemokratiets sundhedsordfører, Rasmus Horn Langhoff, efter et møde i Folketingets coronafølgegruppe ifølge DR Nyheder, at mellem 300.000 og 400.000 vacciner fra selskaberne Pfizer og Biontech forventes på dansk jord kort efter jul.

quote Vi er dybt skuffede. Vi har set frem til den her vaccine, for vores hospitaler er fyldte. Det er en mavepuster uden lige

Line Ervolder (K)

Det lave antal vacciner ærgrer lægefaglig vicedirektør på Nordsjællands Hospital Jonas Egebart, der står i spidsen for Region Hovedstadens såkaldte vaccine-task force.

- Men nu skal de i hvert fald ud så hurtigt som muligt og gøre gavn. Vores opgave i regionerne er at modtage vaccinerne og få dem sikkert leveret til de målgrupper, som først skal have tilbud om vacciner, siger han i pressemeddelelsen.

Alt for lidt

Medlem af Københavns Borgerrepræsentation og Region Hovedstadens regionsråd Line Ervolder (K) kan heller ikke skjule skuffelsen.

- Det er alt for lidt. Jeg er forundret over, at vi får så få vacciner. Jeg ved ikke, hvad der er gået galt. Det er dybt kritisabelt, at vi ikke får flere, siger Line Ervolder til TV 2 Lorry.

Hun mener, at man derudover skulle have fordelt vaccinerne anderledes, så Region Hovedstaden, der er hårdt ramt af coronavirus, skulle have fået flere doser.

- Man kan lige så godt satse et sted. Det nytter ikke, at vaccinere 50 personer i hver kommune, siger Line Ervolder.

- Vi er dybt skuffede. Vi har set frem til den her vaccine, for vores hospitaler er fyldte. Det er en mavepuster uden lige, siger hun.

På et møde i Region Hovedstaden fredag eftermiddag blev regionsrådspolitikerne orienteret om vaccineplanerne. Her kom det ifølg Line Ervolder frem, at der skulle komme flere vacciner igen i henholdsvis begyndelsen og slutningen af januar. 

10 kølebiler klar

I Region Hovedstaden er man klar til at rykke ud med de doser, man får, lyder det fra Jonas Egebart.

- Vi er parate til at rykke ud med 10 kølebiler. Når vi modtager vaccinen på Region Hovedstadens Apotek, pakker vi nogle kasser og stiller i køleskabet, og så er vi klar til at rulle ud med kølebilerne næste morgen. Vaccinerne, der opbevares på minus 80 grader, skal helst tø op i køleskab for ikke at bryde kølekæden, siger han i pressemeddelelsen.

Beboere på plejecentre og sundhedspersonale vil være blandt de første, der får vaccinen, oplyser Jonas Egebart.

Når borgere, der ikke er i risikogrupperne, skal vaccineres “om nogle måneder”, vil der indrettes fem til seks velegnede vaccinationscentre i Region Hovedstaden, lyder det i pressemeddelelsen. 


_

_


Mest læst i dag

Se flere

Coronavirus

Corona forside

Her er dagens coronatal

Adam Bertelsen

Adams opfindelse i et tårn i København kan blive “banebrydende” - nu skal borgere hjælpe

Håndsprit hænder

SSI varsler smittestigning, men hvor klar er vi egentligt?

Respirator

Lige nu er der nul indlagte i respirator - men tallet vil stige, siger overlæge


Region Hovedstaden


Forsiden lige nu

Se flere