Region Hovedstaden er klar til at teste 2.500 patienter om dagen

Region Hovedstaden er nu klar til at teste både patienter og personale i langt højere grad end før.

Hovedstadsområdet indtager en kedelig førsteplads, når det gælder fordelingen af antallet af coronasmittede danskere på landsplan.

Derfor er der også behov for at få testet endnu flere af regionens borgere fremadrettet, end man har gjort hidtil.

Onsdag meddelte Sundhedsstyrelsen, at man vil skrue markant op for antallet af coronatest i det danske sundhedsvæsen.

Antallet af test skal nu svare til Norges, og derfor er det nu ambitionen, at 5.000 danskere dagligt skal testes for coronavirus.

Alene halvdelen af disse vil i så fald kunne foretages i Region Hovedstaden.

quote Vi kan nu skabe tryghed hos mange af dem, som er gået rundt med uvished i flere uger

Sophie Hæstorp Andersen (S), regionsrådsformand i Region Hovedstaden

Torsdag meddeler regionen således, at den er klar til at teste 2.500 patienter om dagen efter Sundhedsstyrelsens ændrede retningslinjer.

- Vi kan nu se på vores beholdning, at vi har test nok til at tilbyde 2.500 om dagen i cirka to uger frem. Samtidig ser vi nu mere positivt på forsyning af tests fremadrettet, blandt andet fordi vi har et godt samarbejde med universiteterne og private. Derfor kan vi nu teste langt flere end hidtil, siger regionsrådsformand, Sophie Hæstorp Andersen (S), i en pressemeddelelse.

Fakta om Sundhedsstyrelsens opdaterede retningslinjer

  • I de nye retningslinjer fremgår det, at voksne med moderate til svære symptomer skal henvises til en Covid-19-vurderingsenhed på et sygehus efter telefonisk kontakt.
     
  • De særligt sårbare personer med lette til moderate symptomer kan også henvises til en vurderingsenhed ud fra et forsigtighedsprincip, fremgår det af retningslinjerne.
     
  • Den særligt sårbare gruppe omfatter blandt andet ældre over 80 år.
     
  • Ved mistanke om smittespredning på plejecentre, ældreboliger og i Kriminalforsorgens institutioner og lignende steder kan borgerne nu henvises til vurdering og eventuel test.


    ​​​​​Kilde: Sundhedsstyrelsen

Også patienter, der ikke er indlagt, vil kunne blive testet

Cirka hver anden indlagte coronapatient i Danmark er lige nu indlagt i Region Hovedstaden. Også her er flest alvorligt syge og indlagt på intensiv afdeling.

Den nye strategi i Region Hovedstaden betyder dog, at der nu kan tilbydes test til langt flere patienter – også dem, som ikke er indlagt. Det er muligt, hvis borgere har symptomer, og deres egen læge vurderer, at der er mistanke om coronavirus.

- Det er enorm ubehageligt at gå rundt derhjemme uden at vide, om man er smittet og potentielt udgør en smitterisiko for sine omgivelser. Særligt hvis man har udsatte og ældre i sin nære omgangskreds.

- Vi kan nu skabe tryghed hos mange af dem, som er gået rundt med uvished i flere uger. Er uheldet ude og testen er positiv, så ved man også, at man skal tage helt særlige forholdsregler. Selvom det ikke er sjovt, så er det bedre end at gå rundt i uvished, siger Sophie Hæstorp Andersen.

Test kan også udføres på ansatte i særlige nøglepositioner i for eksempel praksissektoren, ældreplejen og indsatser for socialt udsatte.

Medarbejderne kan få afkræftet mistanke

Som følge af Sundhedsstyrelsens ændrede teststrategi vil regionen også teste langt flere medarbejdere, end hvad der har været muligt indtil nu. 

Dette glæder Sophie Hæstorp Andersen, da det regionale sundhedsvæsen står over for en af de største udfordringer nogensinde, og der vil derfor være brug for alle regionens medarbejdere i ugerne. der kommer. 

-Vi oplever en enorm opbakning fra sundhedspersonalet. De vil alle samme hjælpe alt det, de kan. For dem er det selvfølgelig ekstra frustrerende, hvis man er sendt hjem med en forkølelse, og ikke må komme på arbejde, fordi de måske kan have coronavirus. Nu kan vi teste dem, og hvis det så bare en forkølelse, så kan de få vished og komme hurtigere tilbage på arbejde og hjælpe kollegaer og patienter igennem en hård tid. siger Sophie Hæstorp Andersen.

Disse fire grupper har højeste testprioritet 

Region Hovedstaden vil følge Sundhedsstyrelsens retningslinjer for prioritering af tests.

Sundhedsstyrelsen prioriterer fire grupper højest, hvis der er forsyningsproblemer, fremgår det af de opdaterede retningslinjer.

Patienter, der indlægges eller allerede er indlagt, skal testes først.

Dernæst skal sundhedsvæsenet prioritere udbrudshåndtering på eksempelvis plejecentre eller bosteder.

Tredjeprioritet har særligt sårbare personer, herunder ældre patienter over 80 år.

Medarbejdere i kritiske funktioner, "der ikke umiddelbart kan erstattes", er den sidste prioriterede gruppe.

Størst smittekoncentration i København by

De fire landsdele, hvor koncentrationen af smittede er størst, ligger alle på Sjælland. 

Der er flest smittede i København by, og også her er koncentrationen af smittede størst. 54,9 personer er smittede per 100.000 borgere i landsdelen.

Københavns Omegn, Nordsjælland og Østsjælland følger efter med størst koncentration af smittede.

Samlet set er der blevet testet i underkanten 16.000 personer, siden coronavirusset ramte Danmark i slutningen af februar.

Før Danmark onsdag ændrede teststrategi, havde det danske sundhedsvæsen testet mellem cirka 500 og 1800 danskere per dag. 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik