Region H beklager lang telefonkø til corona-test og beder om forståelse

Mens myndighederne arbejder på at få stablet en online booking op til test for covid-19, skal danskerne sidde i lange telefon-køer, før de kan komme ind og blive podet.

Foto: TV 2 Lorry

Personalet på hospitalerne i Region Hovedstaden knokler lige nu for at leve op til Sundhedsstyrelsen nye retningslinjer om at teste flere.

Det sker, efter at Sundhedsstyrelsen onsdag aften kom med nye retningslinjer for test ud - og siden har en del borgere oplevet kø til at blive testet.

Det var også tilfældet fredag morgen og formiddag, hvor en medarbejder fra TV 2 Lorry forsøgte at komme igennem 43 gange på telefonen. Først ud på eftermiddagen lykkedes det at komme igennem, men her måtte hun efterfølgende vente i 45 minutter, før hun fik en medarbejder i røret.

Læs også Mistanke om coronavirus: Hvem skal ringe, og hvem skal testes?

Regionsrådsformand Sophie Hæstorp Andersen (S) beklager, at borgerne oplever stor ventetid ved de opstillede podeklinikker på hospitalerne i Region Hovedstaden.

- Vi bakker 100 procent op om Sundhedsstyrelsens ambition om at teste mange flere af vores borgere - også dem, der kun har lette symptomer, men vi er nødt til at bede om forståelse for, at personalet på hospitalerne skal kunne følge med, siger Sophie Hæstorp Andersen i en pressemeddelelse.

- De fire akuthospitaler i Hvidovre, Nordsjælland, Bispebjerg og Herlev har knoklet med at få podeklinikker op og stå og få dem bemandet, siger hun.

Venter på booking online

De nationale myndigheder arbejder på at lave et system for booking online, men indtil det er på plads, foregår bookingen altså over telefon.

Borgerne skal ringe til egen læge, og uden for lægernes åbningstid, skal man ringe til Akuttelefonen 1813.

Her får borgerne oplyst et telefonnummer til en podeklinik, som de skal ringe til. Og her har en del borgere oplevet at hænge i kø.

Læs også Rødglødende linjer til corona-test: Smidt af 43 gange

- Vi håber på borgernes tålmodighed. Vi oplever også et stort og forståeligt ønske fra kommunerne om at få testet både deres ældre borgere og de ansatte. Det gør hospitalerne og de udkørende læger fra Region Hovedstadens Akutberedskab også alt for kunne gøre så hurtigt som muligt, siger formand for Sundhedsudvalget i Region Hovedstaden Christoffer Buster Reinhardt (K).

Den udvidede mulighed for at blive testet med lette symptomer gælder kun for borgere, der opfylder særlige kriterier.

Sådan foregår det

Test af personer med milde symptomer

 

Egen læge kan efter telefonisk visitation i dagtimerne henvise patienter med milde symptomer på COVID-19 direkte til en test på en af de fire podeklinikker i Herlev, Hillerød, Bispebjerg og Hvidovre. Er egen læge lukket kontaktes Akuttelefonen 1813.

 

Der er dog visse kriterier, der skal være tilstede - udover lette symptomer på COVID-19:

 

 • Hvis der er nære relationer i særlige risikogrupper, for eksempel husstandsmedlemmer med nedsat immunforsvar, kronisk sygdom mv. hvorfor det kan være hensigtsmæssigt at kende patientens COVID-19-status ift. opretholdelse af streng selvisolation.
   
 • Hvis patienten vurderes at have vanskeligt ved at følge myndighedernes anbefalinger om selv-isolation i hjemmet, fx på grund af sociale og adfærdsmæssige problemer som for ekempel misbrug og hjemløshed, kognitiv funktionsnedsættelse, misbrug, manglende socialt netværk eller ressourcer
   
 • Hvis det vurderes at være hensigtsmæssigt at kende patientens COVID-19-status i ofrhold til opretholdelse af selvisolation, herunder at sikre hensigtsmæssige rammer for selvisolation, fx hvis der bor mange i husstanden på et lille areal, manglende rumadskilles mv. og der kan være behov for kommunal eller anden understøttelse af bolig og ophold.
   
 • Hvis patienten har haft tæt kontakt til patient med bekræftet COVID-19.
   
 • Ansatte i særlige nøglefunktioner kan testes.
   
 • Hvis patienten varetager helt særlige nøglefunktioner i samfundet, som bekræftet af personaleleder eller dennes overordnede, herunder at medarbejderen i den aktuelle situation ikke kan erstattes af andre, og at det er aftalt med medarbejderen at denne umiddelbart møder på arbejde ved negativ COVID-19 test.
   
 • Medarbejdere på sundheds- og ældreområdet, samt i indsatser for særligt sårbare grupper på socialområdet, som forventes umiddelbart at genoptage funktioner hvor der er tæt kontakt med patienter eller borgere, kan af nærmeste personaleleder, eller dennes overordnede, henvises uden om egen læge og direkte til test for COVID-19 i en regional COVID-19-klinik.

 

Hvad er lette symptomer på COVID-19 - ifølge Sundhedsstyrelsen

 

De typiske symptomer på COVID-19 er til at begynde med ondt i halsen, forkølelse, alment ubehag, muskelsmerter og evt. let tør hoste. Det ligner influenza og almindelige luftvejsinfektioner og kræver sjældent, at man har brug for behandling i sundhedsvæsenet. Stoppet næse eller løbenæse, uden andre symptomer er ikke typisk for COVID-19.

 

Kilde: Sundhedsstyrelsen brev af 20. marts 2020 til befolkningen om COVID-19

 

 

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik