Reform-fiasko: Lokale aftaler sætter lærerne fri

Mere end to tredjedele af kommunerne i TV 2 Lorrys sendeområde har en aftale med lærerne om deres arbejdstid.

Lærerkonflikt, lockout og lukkede skoler.

For knap tre år siden var der stor uenighed mellem kommunerne og Danmarks Lærerforening om indførslen af nye arbejdstidsregler. De nye regler fra 2013 betyder blandt andet, at lærerne som udgangspunkt skal bruge deres forberedelsestid på skolen, fordi de skal opholde sig der hele arbejdsdagen.

Men nu viser det sig, at størstedelen af kommunerne har indgået forskellige lokale aftaler for at omgå de arbejdstidsregler, der blev vedtaget i kølvandet på lærerkonflikten. Det fremgår af en ny opgørelse fra Danmarks Lærerforening,

I TV 2 Lorrys sendeområde har 24 ud af 34 kommuner indgået aftaler om lærernes arbejdstid. Aftalerne er forskellige og dækker over såkaldte lokalaftaler, fælles forståelser og tilsvarende aftaler.

København forhandler ny aftale
I København Kommune har Radikale Venstre stillet et forslag om en lokalaftale, der skal stemmes om i morgen. Kommunen har allerede et forståelsespapir, men det giver ikke skolelederne den ultimative ret til at styre lærernes arbejdstid, som Anna Mee Allerslev, beskæftigelses og integrationsminister i København, ønsker.

-Vi ønsker en ny lokalaftale, som giver fleksibiliteten tilbage til skolerne, så den enkelte skoleleder kan lave ledelse, inddrage medarbejderne og finde ud af, hvad der giver bedst mening på den enkelte skole, siger hun til TV 2 Lorry.

Hos Købehavns Lærerforening håber man på, at de Radikales forslag bliver vedtaget. En lokalaftale vil nemlig give mere fleksibilitet, fordi de københavnske skoler dermed selv kan indgå aftaler med lærerne om deres arbejdstid, lyder det fra Jan Trojaborg, formand for Københavns Lærerforening.

-Det er en god ide med en lokalaftale om lærernes arbejdstid. Det har vi haft brug for længe, så det er et positivt skridt. Og det er også positivt, at de Radikale beskriver, at vi har nogle problemer på hele skolefronten i København, siger han til TV 2 Lorry.

Mens nogle af kommunernes aftaler betyder, at lærerne har mulighed for at arbejde hjemme, betyder andre aftaler, at der er indført et loft over, hvor mange ugentlige undervisningstimer lærerne må have. 

Herunder kan du se, hvilke kommuner der har indgået lokalaftaler, fælles forståelser og tilsvarende aftaler med lærerne. De blå kommuner har alle indgået aftaler for indeværende skoleår.

 

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Samfund

daginstitution

Københavnske forældre bør fritages for betaling til daginstitutioner, mener flertal

1600px_colourbox40805590.jpg

Helsingør er populær som aldrig før - og borgmesteren ved godt hvorfor

Børnehave genåbning

Endnu en kommune dropper forældrebetaling, hvis børnene holdes hjemme fra dagtilbud

Cecilia Lonning-Skovgaard

Corona rammer Københavns aktivering af banderelaterede ledige

Region Hovedstaden

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere