Psykologer oplever stigning: Covid-19 giver flere angst og depression

Der er lange ventetider i Region Hovedstaden hvis man går rundt med angst eller depression, og psykologerne oplever flere henvisninger grundet Covid-19

Covid-19 rammer ikke kun luftvejene.

Psykologerne i Region Hovedstaden kan berette om et stigende antal personer, som kontakter dem, fordi de er mærket på sjælen af pandemien. Det gør, at ventetiden til behandling hos en psykolog er stadig voksende.

24-årige Anna Sørensen er en af de personer. Hun har også tidligere været plaget af angst.

Før pandemien ramte, var det kun få gange månedligt, at Anna skulle forholde sig til angsten. Men nu, i skyggen af virussen, er det dagligt.

- Når angsten rigtig sætter ind, føles det for mig, som om jeg er i en form for glasklokke, hvor alt bliver lidt fjernt for mig. Jeg ryster og får svært ved at trække vejret. Det føles som at være i panik fra noget, et dyr eller sådan noget. Men i virkeligheden er det bare mine egne tanker, siger Anna Sørensen, med en stemme, der skælver en smule.

Anna Sørensen er en af mange, hvis psykiske helbred er blevet forværret under coronapandemien.
Anna Sørensen er en af mange, hvis psykiske helbred er blevet forværret under coronapandemien.
Foto: Stine Tidsvilde

Flere henvisninger i Region Hovedstaden

Anna står ikke alene. For mange er blevet ramt på psyken af pandemien. 

Tal fra Dansk Psykolog Forening viser, at antallet af henvisninger til psykolog angående angst og depression i relation til covid-19 er stigende. 

I Region Hovedstaden kan flere af psykologer berette om flere henvisninger angående angst og depression grundet covid-19.

psykologhjælp

Hos Dansk Psykolog Forening fortæller formand Eva Matthiasen, at mange af deres medlemmer i øjeblikket giver udtryk for en stor bekymring for de angst og depressionsramte, som bliver henvist til ventelisterne til behandling.

- Mange psykologer fortæller, at de dagligt har grædende klienter i røret, siger hun og fortsætter: 

- Psykologerne har en stærk bekymring for, at de her mennesker får det værre. At risikoen for at de falder ud af arbejdsmarked, får sygemeldinger eller dropper ud af uddannelser er forøget.

Har været nødt til at hæve grænse

Psykologerne har en såkaldt omsætningsgrænse, som er en grænse for hvor meget den enkelte psykolog må afregne med regionen i forskellige kategorier af behandling, som angst og depression. 

Denne grænse gælder kun regionsandelen af omsætningen, og altså ikke patienternes egenbetaling.

I 2020 blev det i foråret ekstraordinært aftalt, at omsætningsgrænsen hæves fra 308.220,30 kroner til 363.443 kroner for at give øget mulighed for behandling af angst og depression relateret til Covid-19-situationen. 

Men i 2021 sænkes omsætningsgrænsen igen til 308.220,30 kroner.

Det betyder, at psykologerne ikke kan tage flere klienter med angst og depression ind, men i stedet må henvise dem til en venteliste. Ventetiden i Region hovedstaden er lige nu 12,5 uger i gennemsnit.

Flere måneders ventetid på at komme til en psykolog var nærmest uudholdeligt for Anna Sørensen.
Flere måneders ventetid på at komme til en psykolog var nærmest uudholdeligt for Anna Sørensen.
Foto: Stine Tidsvilde

Flere måneders ventetid var uudholdelig

Anna Sørensen var allerede i et behandlingsforløb, da pandemien ramte, men hun har tidligere været i berøring med de lange ventetider på psykologbehandling.

- Når man endelig søger hjælp, så har man det så skidt, at man har brug for hjælp med det samme. Jeg havde virkelig brug for hjælp, og det at skulle vente flere måneder, var næsten uudholdeligt, siger hun.

Formand for Dansk Psykolog Forening, Eva Mathiasen, appellerer derfor nu til igen at hæve omsætningsgrænsen, så psykologer, der har mulighed for det, kan tage flere klienter ind.

Regioner ikke enig

Beslutningen herom skal tages af Danske Regioner, men her er man ikke enig i vurderingen fra Dansk Psykolog Forening.

Danske Regioner vurderer på baggrund af deres nuværende tal, at kun 7 ud af 850 psykologer vil nå omsætningsgrænsen i 2020. 

Det vil derfor ikke have en effekt at øge omsætningsgrænsen, fordi den altså ifølge dem ikke påvirker en særlig stor gruppe psykologer.

- Vi mener, at man i stedet bør kigge på den minimumsomsætning, som psykologerne er forpligtet til at have på et år. Her tyder vores tal på, at 250 psykologer ikke vil have levet op til deres minimumsforpligtelse i overenskomsten, når året er omme. Hvis de psykologer tog flere patienter ind, ville flere kunne få behandling, og det vil dermed forkorte ventetiderne. Der er derfor intet i regionernes budgetter eller i overenskomstaftalen, som forhindrer psykologerne i at anvende alle midler i ordningen, skriver Danske Regioner i en mail til TV 2 Lorry

Men den model på en løsning imponerer ikke Eva Mathiasen. 

Hun fortæller, at psykologerne, på grund af ordningens nuværende form, risikerer at blive straffet økonomisk, hvis de overskrider den såkaldte omsætningsgrænse.

De er derfor varsomme med at arbejde op til omsætningsgrænsen, påpeger hun.

- 30 procent af psykologerne har dog i en nylig undersøgelse svaret, at de er villige til at arbejde mere, hvis grænsen hæves. Derfor er det forkert, når Danske Regioner anvender antallet af psykologer, der når grænsen, som udtryk for at det ikke ville virke at hæve den. Langt de fleste psykologer søger netop at undgå den omsætningsgrænse, fordi de straffes kollektivt, hvis de overskrider den samlede ramme, siger formanden for Dansk Psykolog Forening.

Eva Mathiasen, formand for Dansk Psykolog Forening.
Eva Mathiasen, formand for Dansk Psykolog Forening.
Foto: Marie Hald

Tror ikke på Danske Regioners tal

Til Danske Regioners tal angående minimumsomsætningen svarer Eva Mathiasen:

- Jeg tvivler stærkt på, at 250 psykologer i 2020 ikke har overholdt deres forpligtelser mht. minimumsomsætningen. Det er et overraskende tal, Danske Regioner pludselig påstår uden at dokumentere det. Skal jeg være ærlig, så tror jeg ikke på det. Jeg er sikker på, at de fleste psykologer har lovlige grunde. Det er et helt usædvanligt tal, som Danske Regioner heldigvis er forpligtede til at samarbejde med os om. Måske har det at gøre med det helt ekstraordinære år, vi har været igennem, men det kan vi først afgøre, når vi ser på de rigtige tal og de konkrete sager.

Hun er også uforstående overfor, at Danske Regioner er så uvillige i at indgå et samarbejde om, hvordan man kan nedbringe ventetiderne til psykologbehandling.

- Vi har allerede tilbudt Danske Regioner, at vi kan indlede forhandlinger, hvor minimumsomsætningen er en del af en samlet løsning - men det har de indtil videre ikke været interesserede i. Det undrer mig meget, at de ikke vil drøfte en løsning, hvor minimumsomsætningen også indgår, når de angiver, at de ser det som en løsning af opgaven.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik