Psykiatri: Patienter udsættes for mindre tvang

Færre bæltefikseringer og mindre tvang. Det går fremad for de psykiatriske afdelinger i hovedstadsområdet, viser ny undersøgelse.

Patienter på de psykiatriske afdelinger i hovedstadsområdet bliver i mindre omfang udsat for bæltefikseringer og tvangsmedicinering. Det viser en ny opgørelse fra Sundhedsstyrelsen.

Region Hovedstaden er den region, der har gjort det største fremskridt på de psykiatriske afdelinger.

Det er sket ved en målrettet indsats, hvor der eksempelvis er etableret sanserum med blødt lys og vandsenge på flere lukkede afdelinger. Der bliver også gjort mere for at aktivere patienterne med sport, spil eller kreativt arbejde, siger Anne Hertz, der er vicedirektør i Region Hovedstadens psykiatri.

- Men det har også haft betydning, at vi indgår aftaler med patienterne om, hvordan de gerne vil håndteres, hvis de bliver vrede. En samarbejdsaftale, som betyder, at patienten er med til at bestemme, hvad der skal ske i situationen, siger Anne Hertz til Ritzau.

Opgørelsen viser, at der faktisk er sket en stigning i antallet af de korte bæltefikseringer på 8 til 24 timer, men et fald på henholdsvis 35 procent og 38 procent i antallet af mellemlange og lange bæltefikseringer.

På landsplan blev hver femte patient i de første seks måneder af 2015 udsat for tvang. Det er et fald på 1,2 procentpoint i forhold til samme periode i 2014, viser opgørelsen fra Sundhedsstyrelsen.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Samfund

Lynetteholmen ny tegning af Lynetteholm, som man forestiller sig, at den øen vil se ud under anlægsfasen.

playEkspert: Lynetteholm stormflodssikrer ikke København

20190208-171140-2-1920x1281we

playKøbenhavnsk V-borgmester kalder regeringens sommerpakke et plaster for hovedstaden

Handicapparkering

Fra juli får du ekstra smæk for at holde her

krusemyntegade.jpg

playHøjesteret sætter punktum i usædvanlig nabostrid

Region Hovedstaden

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere