Privat nødhjælp er ofte dyr og dårlig

Nødhjælpsorganisationer og eksperter advarer mod, at private starter små selvstændige nødhjælpsinitiativer. Det skriver Søndagsavisen.

Rigtig mange vil gerne hjælpe flygtninge med blandt andet tøj, men det er ikke nødvendigvis en god idé at starte sin egen private indsamling.

Det bliver meget nemt spild af penge og kræfter, forklarer både Røde Kors og Peter Lodberg, lektor på Aarhus Universitet og ekspert i nødhjælp.

- Jeg fraråder simpelthen, at man selv går i gang, siger han om de mange initiativer, hvor danskere har samlet penge ind og brugt dem på bleer, hygiejnebind, madvarer og andre ting til flygtningene.

De godhjertede danskere glemmer ofte, at det er forbundet med store omkostninger at sende tingene afsted. Desuden er der omfattende logistiske problemer med overhovedet at få varerne frem til flygtningene.

- Der skal lejes containere, der skal forhandles shipping-priser, der skal sørges for kontakter i området, der bringer ud, og meget andet, siger Peter Lodberg og fortsætter:

- Det gælder om at bruge fornuften, så følelserne ikke løber af med en.

Røde Kors mener heller ikke, at de mange private initiativer nytter ret meget.

- Vi så det også under Balkan-krisen, hvor private sendte containere med tøj uden at undersøge, hvad behovet var. Rigtig mange af de containere blev aldrig åbnet, og tøjet rådnede op, siger generalsekretær Anders Ladekarl.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik