Prisen for Mærsk Tårnet skyder i vejret på grund af fejl

Ifølge kilder er budgettet for byggeri, af det der betegnes som Københavns nye vartegn, indtil videre overskredet med 30 procent.

I to år er kortene blevet holdt tæt ind til kroppen, når det kommer til prisen på statens opførelse af Mærsk Tårnet.

Men Politiken skriver mandag, at den økonomiske ramme for byggeriet, der betegnes som "Københavns nye vartegn", blev udvidet til knap 1,8 milliarder kroner i 2015. 

Oplysningerne om byggeriet er blevet bekræftet til Politiken af centrale kilder. Det var anden gang, at Folketinget skulle punge ekstraordinære skattekroner ud for forskningsbyggeriet til det sundhedsfaglige fakultet ved Københavns Universitet (KU).

Budgetoverskridelsen er dermed på i alt knap 30 procent indtil videre.For selv om bygningen blev officielt indviet i januar i år, tårner omkostningerne sig i vejret på grund af fejl og mangler i de tekniske installationer. Det skriver Politiken. 

Transportminister Ole Birk Olesen (LA) oplyste i juli Folketinget om, at den - fortrolige - økonomiske ramme fra 2015 heller ikke kan overholdes.

Bygningsstyrelsen og Transportministeriet skriver, at den nye budgetoverskridelse vil holde sig under grænsen for, hvornår Folketinget skal have forelagt et nyt aktstykke. Den grænse er på ti procent af den økonomiske ramme.

Men det er en meget optimistisk udlægning, siger KU, der fra tætteste hold følger byggeriet, eftersom Bygningsstyrelsen lægger op til at vælte slutregningen over på universitetet via huslejen.

- På vores side er vi skeptiske med hensyn til størrelsen på budgetoverskridelsen, siger Anders Boe Hauggaard, der er ansvarlig for bygningsområdet på KU til Politiken. 

Se eller gense Søndagsmagasinet om Mærks-tårnet her.

Politiken har spurgt Ole Birk Olesen om, hvad han og ministeriet gør for at sikre, at Bygningsstyrelsen arbejder med realistiske skøn og lever op til pligten over for Folketinget. Men ministeren har "på nuværende tidspunkt ikke kommentarer vedrørende Mærsk Tårnet".

Tårnet er i alt på 42.700 nye kvadratmeter fordelt på 15 etager. Bygningen er 75 meter høj.