Portører i Hovedstaden har nu også nedlagt arbejdet

Portører på flere hospitaler i Region Hovedstaden strejker i sympati med deres kolleger i Region Sjælland. Konflikten handler om tvungen efteruddannelse.

Portører på Rigshospitalet, på Bispebjerg og Frederiksberg hospitaler, samt på Amager og Hvidovre Hospital har nedlagt arbejdet fredag formiddag. I alt har 1.000 portører nedlagt arbejdet, vurderer deres fagforbund. 

Det sker i sympati med 200 portører på flere sygehuse i Region Sjælland, der nedlagde arbejdet i går og i dag strejker for anden dag i træk. 

Varsling om fyring

Portørernes overenskomststridige arbejdsnedlæggelse på flere sygehuse i Region Sjælland kommer efter lang tids uro om en tvungen efteruddannelse. 

Region Sjælland ønsker, at portører og rengøringspersonale skal smelte sammen til én faggruppe - nemlig serviceassistenter.  

20 portører er i den forbindelse blevet varslet om, at de bliver fyret, hvis ikke de melder sig til efteruddannelsen, og det var det, der fik portørerne i Region Sjælland til at nedlægge arbejdet i går. 

- Det er ikke så meget uddannelsen, vi har noget imod, det er måden, det er blevet udført på. Vi er blevet sat fuldstændig skakmat af en administration, der ikke forstår os, siger Ken Poulsen, der er suppleant for portørernes tillidsmand på Roskilde Sygehus, til TV 2 Lorry.  

Nødberedskab iværksat

Region Hovedstaden er endnu ved at danne sig et overblik over sympatistrejkens omfang og konsekvenser, men der er iværksat nødberedskab til alle akutte patienter. Det oplyser Annette ​Precht-Sparre, der er pressevagt i Region Hovedstaden til TV 2 Lorry. 

Det er 450 portører, der sympatistrejker alene på Rigshospitalet. Det besluttede de på et fagligt møde kl. 10.

- Vi har en forventning om, at det her kan skubbe gang i en ordentlig dialog mellem portører og ledelse i Region Sjælland, siger Jens Anker Clausen, der er fællestillidsmand på Rigshospitalet, til TV 2 Lorry. 

Fagligt møde igen på mandag

I Region Hovedstaden er portører og rengøringspersonale to særskilte personalegrupper med særskilte arbejdsopgaver. 

- Vi gør først og fremmest det her i solidaritet med vores kolleger i Region Sjælland, men vi er selvfølgelig ikke blinde for, at man også kan få kreative idéer her i Region Hovedstaden, siger Jens Anker Clausen til TV 2 Lorry.

Samme bekymring deler formanden for portørernes fagforening, FOA 1.

- Strejken er selvfølgelig først og fremmest et udtryk med sympati med portørerne i Region Sjælland, så de også fremover skal lave rengøring og køkkenarbejde. Det er det helt nye jobindhold, de er nervøs for. Det er et spøgelse, der har spøgt i 20 år, siger Ken Patrick Petterson til TV 2 Lorry.

Savner ny uddannelse

Han pointerer, at der også er et andet aspekt ved arbejdsnedlæggelsen i Region Hovedstaden.

- Mine medlemmer undrer sig over, at man i forbindels med sidste overenskomst aftalte, at der skal laves en erhvervsuddannelse som portør. Det har også været en del af debatten - for hvornår kommer den mon, spørger han.

Portørerne på Rigshospitalet genoptager arbejdet i aften kl. 23, og så holder de endnu et fagligt møde mandag kl. 10. Portørerne på Amager og Hvidovre Hospital opretholder et nødberedskab indtil kl. 15.30, hvorefter arbejdet bliver genoptaget. På mandag kl. 8 holder portørerne orienteringsmøde for at se situationen an.

Portørerne på Herlev Hospital nedlagde også kortvarigt arbejdet tidligere i dag.

Portører på sygehusene i Region Sjælland genoptager arbejdet, når aftenholdet møder ind kl. 23 i aften.

Her strejker portørerne i vores sendeområde:

 

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Sundhed

drikkevand

playIntet gennembrud: 100.000 borgere skal fortsat koge vandet

aggesen

Frederiksberg: 45.000 flasker vand indkøbt til kommunale institutioner

Frederiksberg Forsyning

Frederiksberg Forsyning: Sådan arbejder vi for at finde kilden til forurening

20210113-131730-5-1920x1280we

100.000 borgere bør koge vandet efter fund af colibakterier

Region Hovedstaden

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere