Politikere vil hjælpe selvmordstruede

Mennesker, der går i selvmordstanker, skal sikres rådgivning. Politikerne lover flere penge.

Foto: TV2/Lorry

Mennesker, der går i selvmordstanker, skal have hjælp i tide, så tankerne aldrig bliver til handling.

Døgnåbne rådgivninger, tættere kontakt med risikogrupper og bedre hjælp til patienter udskrevet fra de psykiatriske afdelinger skal bremse stigningen i selvmord.

Sundhedsordførere fra de tre regeringspartier, Socialdemokraterne, SF og De Radikale, er sammen med Dansk Folkeparti enige om, at hjælpen til selvmordstruede er for tilfældig, og at der skal bruges flere penge på forebyggelse og behandling.

- De mange selvmord er ubærligt for os som samfund. Vi skal blive bedre til at reagere på de første tegn, så folk ikke kommer helt derud, hvor de ikke kan være i deres eget liv, siger Camilla Hersom, psykiatriordfører for De Radikale.

Det er nye tal fra Statens Serum Institut, som viser, at antallet af selvmord er steget med 12 procent fra 2011 til 2012. 680 mennesker tog deres eget liv, hvilket er det højeste antal siden 2002 og 100 flere end i 2010.

- Det er en udvikling, som vi skal tage alvorligt. Folketingets sundhedsudvalg må sammen med Sundhedsstyrelsen, regionerne og Livslinien finde ud af, hvordan vi kan sikre, at stigningen bremses, siger Flemming Møller Mortensen, sundhedsordfører for Socialdemokraterne.

På Psykiatrisk Center København hæfter professor Merete Nordentoft sig ved, at Danmark indtil 2005 havde en handleplan til forebyggelse af selvmord. Men de seneste år har der kun været få offentlige midler til forskning.

- Derfor ved vi ikke, hvad der gemmer sig bag stigningen. Måske er det den økonomiske krise, men vi ved det ikke, fordi der ikke forskes tilstrækkeligt, siger Merete Nordentoft.

Sundhedsminister Astrid Krag (SF) udtaler i en skriftlig kommentar, at der er fokus på forebyggelse af selvmord. Blandt andet har regionerne oprettet centre med professionel rådgivning.

- Men de nye tal tyder på, at vi skal blive endnu bedre. Derfor vil jeg gerne se på, om vi kan styrke indsatsen, udtaler hun.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik