Politikere raser over hemmelig mail til sygeplejersker i gidselsag

Regionspolitikere retter hård kritik af ledelsen på psykiatrisk afdeling på Frederiksberg Hospital, der forbød personalet at udtale sig til pressen om en gidseltagning på afdelingen.

Kritisabelt. Uacceptabelt. Og hamrende useriøst.

Sådan lyder kritikken fra flere regionspolitikere, efter at det er kommet frem, at ledelsen på psykiatrisk afdeling på Frederiksberg Hospital forbød personalet at udtale sig til pressen i en sag om en gidseltagning på afdelingen i januar sidste år.

Her gennemlevede to ansatte et sandt mareridt, da de blev holdt indespærret og truet på livet med kniv og pistol af en mandlig, psykiatrisk patient og hans veninde.

quote Jeg vil have en forklaring på, hvad fanden der er foregået. Der er jo ingen tvivl om, at det her er direkte i strid med vores åbenhedspolitik

regionsrådsmedlem Jens Mandrup (SF)

Avisen.dk er kommet i besiddelse af en mail, som ifølge mediet blev sendt ud til personalet af ledende medarbejdere på sygehuset i kølvandet på den voldsomme hændelse. Af mailen fremgår det, at de ansatte fik forbud mod at drøfte sagen med pressen, og at de skulle overlade pressehenvendelser til pressekonsulenten i Region Hovedstadens Psykiatri.

"Jeg gør opmærksom på at medarbejdere ikke må drøfte sagen med pressen men henviser til intranettet/værd at vide om sociale medier," står der blandt andet i mailen.

De ansatte blev også beordret til at slette mailen, når de havde læst den.

Se hele mailen nedenfor (artiklen fortsætter under billederne)

 
 
Foto: Screendump - Avisen.dk
 
 
Foto: Screendump - Avisen.dk

Grotesk, mener sygeplejerske, som blev holdt fanget

Line Duelund, centerchef i Psykiatrisk Center København, forklarer over for Avisen.dk, at det aldrig var hensigten at indskrænke medarbejdernes ytringsfrihed. Man ville derimod berolige medarbejderne og gøre dem opmærksom på, at sagen allerede blev håndteret internt, og at eventuelle pressehenvendelser blev håndteret af hospitalets pressekonsulent.

Sygeplejerske Jillian Jackson, der var en af de to medarbejdere, som blev holdt som gidsler, har dog en helt anden opfattelse. Hun mener, at ledelsen forsøgte at indskrænke de ansattes ytringsfrihed.

- Det er grotesk, at ledelsen har forsøgt at gøre gidseltagningen hemmelig. Jeg tænker, at de har villet skjule det, fordi de har været bange for at færre mennesker ville søge stillinger i psykiatrien, hvis arbejdsvilkårene om natten blev kritiseret, siger hun til Avisen.dk.

Hør Jillian Jackson fortælle om, hvordan hele gidseltagningen begyndte.

Politikere vil have sagen taget op

Regionsrådsmedlem Jens Mandrup fra SF giver heller ikke meget for centerchefens forklaring. Han og en række andre politikere i Regions Hovedstadens forretningsudvalg, som TV 2 Lorry har talt med, vil nu have sagen taget op på et kommende udvalgsmøde tirsdag i næste uge.

- Det lyder som forsøg på brandslukning, når man påstår, at man ville berolige medarbejderne. Jeg vil have en forklaring på, hvad fanden der er foregået. Der er jo ingen tvivl om, at det her er direkte i strid med vores åbenhedspolitik, siger Jens Mandrup til TV 2 Lorry.

Han henviser til, at regionen tilbage i 2017 indførte en ny åbenhedspolitik, hvor der blandt andet bliver lagt vægt på åbenhed over for pressen.

quote Det kan jo ikke nytte noget, at vi vedtager en åbenhedspolitik, hvis ikke den bliver efterlevet

regionsrådsmedlem Karin Friis Bach (R)

Regionsrådsmedlem Karin Friis Bach fra Det Radikale Venstre mener også, at mailen står i skærende kontrast til regionens ambitioner om en mere åben organisation for de ansatte og såvel som offentligheden.

- Når vi allerede har vedtaget en tydelig åbenhedspolitik, hvor der står, at medarbejdere godt må tale med pressen, så undrer jeg mig over, at der bliver sendt sådan en mail her rundt.

- Det er mærkeligt, og derfor synes jeg også, at vi skal have diskuteret sagen og få en forklaring. Det kan jo ikke nytte noget, at vi vedtager en åbenhedspolitik, hvis ikke den bliver efterlevet, siger hun til TV 2 Lorry.

Et forfærdeligt rod, mener næstformand for regionsråd

Centerchefen i Psykiatrisk Center København Line Duelund, erkender over for Avisen.dk, at ordlyden i mailen er formuleret på en måde, så man godt kan misforstå den. Hun forklarer dog, at man efterfølgende har meldt klart ud til medarbejderne, at mailen ikke handlede om at begrænse ytringsfriheden. 

- Jeg er ked af at høre, at nogen har oplevet, at de ikke kan tale højt om bemanding, for der skal naturligvis altid være plads til at ytre sig åbent og ærligt, hvis der er noget man som medarbejder finder kritisk, lyder det fra centerchefen.

quote Det er hamrende useriøst og uacceptabelt

Henrik Thorup (DF), næstformand i regionsrådet

Næstformand i regionsrådet, Henrik Thorup fra Dansk Folkeparti, mener, der er tale om ”et forfærdeligt rod” fra ledelsens side.

- Det er klokkeklart, at man ikke kan lukke munden på en medarbejder, der har været ude for en situation som denne her. Og den tone, mailen er skrevet i, beviser helt klart, at man forsøger at lukke munden på dem. Det er hamrende useriøst og uacceptabelt, siger han til TV 2 Lorry.

Ifølge Avisen.dk holdt Dansk Sygeplejeråd i marts måned sidste år et møde med Region Hovedstadens Psykiatri, hvor også en række andre fagforbund og lægelige organisationer deltog. Her blev sikkerhedssituationen i psykiatrien diskuteret, men også den konkrete mail var genstand for debat. 

Region Hovedstaden har siden haft fokus på at højne sikkerheden i psykiatrien, og der er blandt andet indført øget kameraovervågning på Frederiksberg Hospital.

DF vil have hele sagen belyst

Til trods for det vil Henrik Thorup fra Dansk Folkeparti alligevel have regionens administration til at svare på, hvad der er op og ned i konkrete sag. 

- Jeg vil gerne have administrationen til at komme med et offentligt tilgængeligt svar på, hvad der kom ud af de møder, man efterfølgende har haft om denne her sag, og hvad der er blevet gjort, siger han.

SF's Jens Mandrup mener, det må være op til hospitalsledelsen at beslutte, om sagen skal få ledelsesmæssige konsekvenser.

- Men jeg mener som minimum, at man skal indskærpe over for lederne på de lokale afdelinger, at man som medarbejder i regionen har ytringsfrihed og lov til at tale med pressen. Og da især i en sag som denne her, der har pressens og folks bevågenhed, siger han. 

Tilbage i december måned faldt der dom i gidselssagen ved Retten på Frederiksberg. En psykisk syg mand og hans veninde, der begge har diagnosen paranoid skizofreni, blev begge kendt skyldige. 

Manden blev dømt til anbringelse på en psykiatrisk afdeling, mens veninden blev pålagt at skulle modtage psykiatrisk behandling.

Ifølge Avisen.dk er sygeplejersken Jillian Jackson i dag sygemeldt med posttraumatisk stress, også kaldet PTSD. Hun blev tilbage i december tilkendt erstatning.

Nedenfor kan se du et tidligere interview med sygeplejersken Jillian Jackson, hvor hun fortæller om den voldsomme hændelse, som har sat dybe spor hos hende.

Her kan du høre hele Jillian Jacksons historie.

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik