Politiker: Vi har sparet på akutpsykiatri på forkert grundlag

Regionsrådsmedlem undrer sig over besparelser i Region Hovedstadens akutpsykiatri. Han mener, at politikerne traf afgørelse på uoplyst grundlag.

Det er bedre at tabe ansigt end at tabe hovedet.

Sådan lyder budskabet fra politiker og regionsrådsmedlem af Region Hovedstaden, Finn Rudaisky (DF), der nu ønsker, at få budgetparterne tilbage til forhandlingsbordet for at revurdere besparelserne på regionens akutpsykiatri.

Baggrunden for opråbet fra Finn Rudaizky, der er næstformand i Psykiatriudvalget og Danske Regioners social- og psykiatriudvalg, er, at budgetparterne i Region Hovedstaden tidligere i oktober vedtog, at der skulle spares på akutpsykiatrien.

Besparelserne betyder blandt andet, at regionens akutambulance fra 1. januar 2017 ikke længere vil køre i hverdagen.

Dermed er der kun akut hjælp at få som psykisk syg, hvis man har brug for behandling i weekenden.

Underskriftsindsamling i gang i mod Region Hovedstadens beslutning om at nedlægge akutambulancen i weekender fra den 1. januar 2017.

Regionen har truffet afgørelse på uoplyst grundlag

Regionsrådsmedlemmet mener dog ikke, at parterne traf afgørelse på et oplyst grundlag.

Dansk Folkeparti og Finn Rudaizky blev først nemlig først bekendt med problemerne ved besparelsen, da en lang række interesseorganisationer og fagfolk har kritiseret den.

quote De oplysninger, som vi politikere skulle have haft, forelå ikke, da vi drøftede de ting

Finn Rudaizky (DF), Regionsmedlem

- De oplysninger, som vi politikere skulle have haft, forelå ikke, da vi drøftede de ting. Så derfor har vi ikke vidst, at det havde noget med psykiatrifunktionerne ude på bostederne at gøre, siger Finn Rudaizky til TV 2 Lorry og fortsætter:

- Vi har ikke vidst, at dem man ville henvise til, efter man ville lukke i hverdagen, ikke var lige så dygtige og faglige folk, som man har haft hidtil.

Derfor har han kontaktet til de resterende forhandlingsparter i regionen for at få trukket besparelserne tilbage. Også selvom det betyder at tabe ansigt.

- I politik er det en gang imellem sådan, at det er bedre at tabe ansigt end at tabe hovedet. Og derfor har vi bedt budgetpartierne om at mødes for at drøfte denne her meget problematiske akutpsykiatrinedskæring, siger politikeren.

Besparelse vil få store konsekvenser for bosteder

quote  I værste fald er vi blevet ført bag lyset

Finn Rudaizky (DF), Regionsmedlem

I den aftale, som budgetpartierne har indgået, står det klart, at man blandt andet vil skære 1,9 millioner kroner på psykiatriens akutberedskab, hvilket også vil få store konsekvenser for eksempelvis bostederne.

- I værste fald er vi blevet ført bag lyset. I bedste fald så har vi altså manglet temmelig mange oplysninger.

Bedre Psykiatri har allerede nu modtaget 5.000 underskrifter mod nedskæringen, som nu er blevet afleveret til Region Hovedstaden.

- Vi er glade for, at der bliver lyttet til de meldinger, vi kommer med om, at de her besparelser kan komme til at ramme nogle af de allermest såbare brugere af psykiatrien og deres pårørende, siger Mads Engholm, der er formand for Bedre Psykiatri i Region Hovedstaden.

Formand: Ærgerligt at spare, men svært at finde penge

Ifølge regionsrådsformand Sophie Hæstorp Andersen (S) er der dog ikke tale om, at nogen er blevet ført bag lyset.

- Jeg vil mere tale om, at vi altså har siddet med et katalog over spareforslag for 5-600 millioner kroner, og det kan være svært at nå til bunds i dem alle sammen, siger hun til TV 2 Lorry.

quote Vi har siddet med et katalog over spareforslag for 5-600 millioner kroner, og det kan være svært at nå til bunds i dem alle sammen

Sophie Hæstorp (S), Regionsformand

Formanden mener, at besparelserne er nødvendige for at få budgettet til at hænge sammen. Men hun anerkender også, at det er ærgerlige penge at spare.

- Selvom jeg er enig i, at det er en meget ærgerlig besparelse at lave på det psykiatriske akutberedskab, så har jeg endnu ikke nogle bud på, hvor vi skal finde pengene, og det er det, der er den store udfordring, siger Sophie Hæstorp.

Finn Rudaizky fra Dansk Folkeparti er dog optimistisk i forhold til at nå til enighed med budgetpartierne. Også selvom han ikke har et bud på, hvor pengene skal komme fra.

- Det har jeg jo ikke lige her, for det er det, vi skal diskutere. Men det kunne jo være på noget administration. Det kunne også være på andre ting. Det vil vise sig hen ad vejen, siger han til TV 2 Lorry.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik