Patrick måtte vente tre år på at afsone sin straf: Det føltes som en betonklods om anklen

Ventetiderne ved domstolene er steget voldsomt de seneste år. Både ofre, vidner og gerningsmænd må nogle gange vente år på en dom. For Patrick Simiglai tog det tre år, fra han blev sigtet, til han kunne afsone sin straf.

Skal man have medlidenhed med en spritbilist, som adskillige gange har kørt rundt beruset i bil?

Nej, siger den tidligere spritbilist Patrick Simiglai, da han bliver konfronteret med sin fortid.

quote Så jeg kan godt forstå, hvorfor nogen giver op og mister modet med sådan en lang behandlingstid i systemet.

Patrick Simiglai

- Man skal ikke have medlidenhed med mig. Jeg skammer mig rigtigt meget over, at jeg har kørt spritstiv rundt uden kørekort. Men når man skal vente to-tre år på sin dom, så er chancen for at jeg ville gøre det igen bare endnu større. Hvis ventetiderne ved domstolene ikke var så lange, så kunne man hjælpe rigtig mange alkoholikere, kriminelle og misbrugere med at få et nyt liv, siger Patrick Simiglai til TV 2 Lorry.

29-årige Patrick Simiglai er i dag tørlagt alkoholiker, men i flere år måtte han leve med sigtelser, han aldrig vidste, hvornår blev til domme og afsoning. En uvished, som gjorde det svært for alvor at lægge fortiden med sprut og stoffer bag sig.

- Det var som en betonklods omkring anklen, beskriver han selv det limbo, som han levede i.

Den langmodige dans med domstolene startede tilbage en dag i påsken 2018.

En skæbnesvanger dag, der vil forandre Patrick Simiglais liv for altid.

Han skulle bare have en bajer
Det starter med, at han efter arbejde svinger bilen ind på en tankstation på Køge Bugt Motorvejen ved Karlslunde.

- Jeg kører hjem fra arbejde lidt tidligere, end jeg plejer at gøre, fordi jeg har det rigtig skidt. Det skyldes mit store alkoholmisbrug. Jeg har simpelthen fået abstinenser, siger Patrick Simiglai.

Han er på det tidspunkt hardcore alkoholiker, arbejder som brolægger og drikker omkring 50 genstande om dagen.

- Jeg kører ind på tankstationen for at købe en bajer, konstaterer han.

Han køber en sixpack, sætter sig ind i sin bil og kører direkte ind i armene på politiet, som laver påskerazzia på tankstationen

- Jeg havde på daværende tidspunkt ikke drukket noget endnu, men branderten fra dagen før, var der stadig. Og det betød, at jeg her dagen efter stadig havde en promille på 1,7, siger Patrick Simiglai.

Han bliver sigtet for spritkørsel kort tid efter razziaen i 2018, men først to år efter i 2020 modtager han en dom på 40 dages fængsel. En dom, som han først får lov at afsone i 2021. 

Der går altså over tre år, fra han bliver sigtet, til han har afsonet sin straf.

- Nu er jeg så heldig, at jeg har haft en stærk drivkraft, som har hjulpet mig over på den anden side. Men jeg kunne også være endt med at hænge fast. Så jeg kan godt forstå, hvorfor nogen giver op og mister modet med sådan en lang behandlingstid i systemet, siger Patrick Simiglai.

Patrick Simiglai er blot en blandt mange, som risikere at hænge fast i fortiden på grund af lange ventetider i domstolssystemet. Både ofre og gerningsmænd må vente længe på dommen. For eksempel går der i gennemsnit 387 dage, før der falder dom i almindelige civile retssager.

Domstole er blevet flaskehals
Ifølge Dommerforeningen skyldes den stigende ventetid, de mange aflyste sager under corona. Samtidig har domstolene modtaget langt flere sager de seneste år.

- Retfærdighed er ikke bare den rigtige afgørelse. Men også den rigtige afgørelse til tiden. Og hvis folk skal vente for længe på en afgørelse, så svækker det deres tillid til retssamfundet. Det gælder jo både ofre og gerningsmænd. Det er en meget stor belasting, at have sager kørende i retssystemet. Det ved vi erfaringsmæssigt, siger Dommerforeningens formand, Mikael Sjöberg, til TV 2 Lorry.

I december sidste år indgik regeringen en bred aftale om et nyt politiforlig, som gav flere penge til anklagemyndigheden, så sagsbunkerne kunne blive barberet ned. Men det har ikke hjulpet sagsbehandlingstiden ved domstolene. Tværtimod.

- Det har bare gjort en uholdbar situation værre. Man har tilført politiet og anklagemyndigheden masser af ressourcer, fordi politiet havde bunker af sager liggende. Men de sager ender jo ved domstolene og de kommer oven i de sager, som vi i forvejen har. Derfor bliver domstolene nu flaskehals for ophobede sager. Politikerne ved godt, hvor galt det står til, men vi mangler handling fra dem, siger Mikael Sjöberg.

Fra spritbilist til velgører
To gange har Patrick Simiglai måtte afsone straf for henholdsvis spritkørsel og kørsel uden kørekort. Begge gange er der gået tre år fra sigtelse til afsoning.

Patrick Simiglai er i dag kommet videre med sit liv. Han har i flere år været tørlagt alkoholiker. Han arbejder som coach og deltager blandt andet i Ironman for at samle penge ind til udsatte børn. Men det har været en kæmpe udfordring for ham at få sit liv på rette køl, når uafsluttede straffesager har hængt over hans hoved. Først for nylig i juli fik han fjernet sin fodlænke og har nu endelig afsonet sin straf.    

Interview med justitsminister Mattias Tesfaye

Ventetiden ved domstolene har de seneste år været stærkt stigende. Både ofre og gerningsmænd risikerer skulle vente længe på en dom så de kan videre med deres liv. Vi skal nu møde Patrick Simiglai. Han måtte vente mere end tre år, før han kunne få lov til at afsone sin straf.