Pas på falske hjemmesider - sådan undgår du at blive narret

Danskerne gør sig endnu en gang klar til at gå shop-amok på Black Friday derfor er der flere falske hjemmesider i omløb.

De fleste kender udtrykket: et rødglødende dankort.

Men fredag er det tæt på at være mere end en metafor.

Det er endnu engang blevet den tid på året, hvor fænomenet Black Friday gør sit indtog og skruer hæmningsløst på priserne. 

Og inden man giver sig helt hen til tilbudsfesten, skal man holde øje med, hvor man køber. 

Kæmpe marked for falske hjemmesider

Sidste år blev der omsat for to milliader kroner på dankortet i løbet af Black Friday, og det betød, at det blev den største shoppingdag herhjemme.

Af det rekordsættende beløb er i hvert fald 12 procent blevet brugt på e-handel. Og netop når vi handler på nettet, er vi i særlig risiko for at købe på falske hjemmesider.

- Vi ser lige nu en eksplosiv udvikling i antallet af falske hjemmesider. Vi fandt de første sider i 2015, og vi fandt endnu flere i 2016. Når 2017 er ovre, kan vi uden tvivl konstatere, at vi har fundet endnu flere, siger Jesper Arp-Hansen, der er administrerende direktør i E-mærket.

quote Når der er flere penge i omløb, så er svindlerne også mere interesserede i det her

Jesper Arp-Hansen, adm. Direktør hos e-mærket

Udviklingen skyldes især, at man siden 2015 har øget indsatsen for at finde og anmelde de falske hjemmesider. Faktisk startede indsatsen i 2015.

- Inden da var man ikke klar over, at det her var et problem. Men der har nok heller ikke været ret mange [falske hjemmesider red.], for en del af forklaringen er jo, at omsætningen på nettet er steget rigtig meget de sidste par år, siger Jesper Arp-Hansen.

Tal fra Dansk Erhverv viser, at vi danskere ikke bare er blandt de bedste i Europa til at handle på nettet, vi har også fordoblet vores samlede forbrug fra 54 mia. i 2011 til 111 mia. i 2016.

- Når der er flere penge i omløb, så er svindlerne også mere interesserede i det her. 

Et redskab der virker

Da man i 2015 kunne konstatere, at falske hjemmesider var et problem, startede et samarbejde mellem blandt andet e-mærket og Det Kriminalpræventive Råd, der betød, at e-mærket med finansiel støtte kunne udvikle en web-crawler - et computerstyret program, der hele tiden analyserer danske domænenavne.

- Vi sætter forskellige kriterier op for den, for eksempel skiftende sprog på siden og skæve priser, og alt efter hvor mange kriterier der bliver opfyldt, så fortæller den os, at den pågældende side med al sandsynlighed ikke er reel, siger Jesper Arp-Hansen.

quote Svindlerne er ikke de dummeste i klassen. De ved godt, når der er Black Friday

Jesper Arp-Hansen

Bortset fra web-crawleren er danskerne også selv blevet mere opmærksomme på problemet. I 2015 oprettede e-mærket ligeledes en anmelder-portal, hvor forbrugere kunne tippe om sider på nettet.

I 2015 fik e-mærket 56 tips. I 2016 fik de 238 tips. Og i 2017 fik de 588 tips.

De to initiativer har tilsammen betydet, at e-mærket har anmeldt 1093 hjemmesider med danske domænenavne til bagmandspolitiet. 

Og svindlerne ved godt, hvornår de skal sætte ind.

- Svindlerne er ikke de dummeste i klassen. De ved godt, når der er Black Friday, og så ved de, at det er et godt tidspunkt at oprette sider på; danskerne ved, at der er gode priser at hente, og derfor opretter man selvfølgelig sider på det tidspunkt, hvor danskerne er til at tale med, siger Jesper Arp-Hansen.

Når du handler på nettet

Læg mærke til, om der er:

- skiftende sprog på siden: Noget er på dansk og andet er på engelsk

- dårligt sprog: Stavefejl og usammenhængende sætninger 

- skæve priser: 45,61 kr

- ingen "om os" side.

- intet CVR-nummer

 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik