Pas på cyklen: August er højsæson for cykeltyveri

Cykeltyvene er flittige som bier i august, hvor der bliver stjålet op mod 25 procent flere cykler end i juli og næsten dobbelt så mange som i februar.

I august har cykeltyvene ekstra travlt. Foto: TV 2 Lorry

Foråret og sommeren lokker flere cyklister på gaden, og i takt dermed stiger også antallet af cykeltyverier.

Men særligt én måned giver baghjul til de andre, og det er august. Det viser nye tal fra Tryg, der har kigget tilbage på antallet af cykeltyverier per måned over de seneste fem år fra 2011 til og med 2015.

Allerede fra april til maj stiger antallet af stjålne cykler markant, og stigningen fortsætter ind i juni. I juli ses et lille fald i antallet af tyverierne, fordi mange danskere er på ferie.

August er rekordmåned

Fra juli til august stiger det så igen, faktisk helt op mod 25 procent. Det gør august til den måned på året, hvor antallet af cykeltyverier er højst, skarpt forfulgt af september. I august og september bliver der stjålet næsten dobbelt så mange cykler som i februar, der er den måned på året med det laveste antal cykeltyverier.

 - August og september er varme måneder, hvor det er sæson for at cykle. Og så er det samtidig skole- og studiestart med masser af nye cykler i gadebilledet, ikke mindst ved de mange uddannelsesinstitutioner, siger Charlotte Gøttler, der er forebyggelseschef hos Tryg.

Det er de nye og særligt dyre cykler, som tyvene går efter, man kan dog selv gøre meget for at besværliggøre både tyveri og hæleri:

  • Lås altid cyklen med en forsikringsgodkendt lås – dvs. en lås, som er godkendt af Dansk Varefakta Nævn.
  • Brug en ekstra lås, som kan vikles rundt om både hjul og stel, og allerhelst rundt om noget, der sidder fast i jorden, fx en lygtepæl.
  • Parkér om muligt din cykel i et aflåst skur eller i en cykelkælder.
  • Lås cyklen, selvom du opbevarer den i en kælder eller et skur.
  • Benyt en ældre cykel, hvis du pendler og stiller cyklen på en station.
  • Vær varsom med, hvilke oplysninger og billeder du deler, på sociale medier – særligt hvis du har en dyr cykel
  • Anvend syntetisk DNA-mærkning til din cykel.

 

Fakta om cykeltyverier

 - Fra 2011 til 2015 faldt antallet af stjålne cykler, som havde en værdi under 5.000 kr. med 29 procent.

 - Til gengæld steg antallet af stjålne cykler, som havde en værdi over 30.000 kroner til mere end det dobbelte i samme periode. (Kilde: Tryg)

 - Danmark, Sverige, Holland og Japan er nogle af de lande, hvor der stjæles flest cykler per indbygger. Det høje antal cykeltyverier hænger sammen med, at rigtig mange mennesker bruger cyklen som transportmiddel i netop de lande. 

 - 9 ud af 10 danskere har en cykel.

 - I 2015 blev der anmeldt 55.371 stjålne cykler i Danmark.

 - Det er næsten 152 cykler dagligt.

Kilde: Det Kriminalpræventive Råd 

 

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik