På tur i skoven: Det må du samle og tage med hjem til jul

Julen står snart for døren, og kataloger med juleinspiration og kreative nøklerier ligger allerede i mange postkasser. Skovene bugner, men hvad må man egentlig tage med hjem fra til juledekorationen?

Nødder, bær, svampe, frø, kogler, blomster, urter, grene, kviste, mos, lav og gran.

Skovens muligheder er mange, når det gælder dekorationer og pynt til årets julerier. Men faktisk er det ikke alt skovmiljøet, som må tages med hjem til lerklumpen, julesløjferne og kalenderlyset. 

Ifølge Dansk Skovforening er der nemlig restriktioner på både hvad, man må tage, men også hvor meget, man må tage.

I offentlige skove kan du med rette sætte fødderne i efterårsbladene og den bløde skovbund og samle både bær, nødder, frø, kogler, blomster, urter, grene, kviste, mos og lav. Kogler må man også tage - dog kun fra skovbunden.

Fra den gamle Jyske Lov fra 1241 hedder det sig, at man må samle så meget, som man kan have i sin hat. Det er dog alment kendt, at det i nutidigt formsprog gælder, at man må samle, hvad man kan have i en bærepose.

Det kan være svært at fylde en hel bærepose, hvis man samler i de private skove. Her gælder det nemlig, at man kun må færdes på veje og stier. Så her må du samle, hvad du kan nå fra stien.

- I skovloven står der, at man må være i skoven fra solopgang til solnedgang på bilfaste veje. Det er ikke på trampestier eller i driftsspor, siger Adam Månsson, der er skovfogedstuderende på Skovskolen, som er en del af Københavns Universitet.

- Bare fordi man kan se, at der er gået der, eller der har kørt en maskine, så må man altså ikke gå derind. Men der er masser at samle, hvis man for eksempel går i et område med rødgraner. Så vil der være masser af kogler på jorden, uddyber Adam.

Pyntegran og juletræer: Nix pille! ... næsten

Er du taget i skoven for at finde lidt pyntegrønt, så skal du være opmærksom på dine omgivelser. Hvis du er omringet af gran og juletræer, er der nemlig stor sansynlighed for, at du står i en såkaldt pyntegrøntbevoksning.

Her er det strengt forbudt at samle gran og grønt - også selvom det ligger spredt på skovbunden eller i vejsiden. Der kan dog være enkelte undtagelser. Men undtagelserne gælder aldrig, når det er i en pyntegrøntbevoksning.

Ifølge Dansk Skovforening må man heller ikke klippe eller skære i gran- og nåletræer uden tilladelse - lige meget om det er privat eller offentlig skov.

Når det gælder juletræer, så er reglerne meget klare: De må aldrig fældes og tages med hjem uden ejerens tilladelse. 

Det samme gælder for brænde, sanketræ og andre skovede effekter - de er højst sansynligt lagt ned eller fældet med et formål. Så derfor skal du også her have fat i ejeren og få tilladelse til at tage træstubben under armen.

Klip gerne i offentlig skov - hvis træet er over 10 meter

Det er i offentlige skove tilladt at skære eller klippe kviste af løvtræer, der er mere end ti meter høje. Derudover er det forbudt at tage grene af træer og buske eller omhugge, opgrave eller oprykke træer og buske eller anden vegetation.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Natur

Eremitageslottet biler

Naturstyrelsen har fået nok af bilister - lukker af ved populært slot og flere skovområder

Stejlepladsen havn

playUnikt fiskerimiljø bevares 20 år endnu - men forening frygter fortsat fremtiden

Musvåge

Rovfugle dræbt af ulovlig gift: "Det er noget svineri"

Lystfisker

”Træk en gammel sweater på…” - her finder du alle fiskestederne

Region Hovedstaden

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere