Oversigt: Sådan rammer besparelser hospitalerne

Region Hovedstaden skal spare 360 millioner kroner på regionens hospitaler. Her kan du se, hvordan besparelserne er blevet fordelt.

Ifølge forslaget til besparelser i Region Hovedstaden i 2017 bliver Rigshospitalet hårdest ramt med besparelser for 97,5 millioner kroner. Foto: TV2/Lorry

Region Hovedstaden står over for årets budgetforhandlinger, hvor der i alt skal spares for 360 millioner kroner i budgettet for 2017. Nu ligger der et udspil klar fra Regionen til politikerne, om hvor de mange millioner kan findes.

Forslaget rammer blandt andet både Rigshospitalet og Herlev og Gentofte Hospital. Her kan du se en fordeling over, hvor forslaget rammer:

Så meget skal hospitalerne spare:

- Amager og Hvidovre Hospital 43,5 mio. kr
 - ​Bispebjerg og Frederiksberg Hospital 36,8 mio. kr.
 - Bornholms Hospital 5,8 mio. kr.
 - Herlev og Gentofte Hospital 65 mio. kr.
 - Nordsjællands Hospital 36,4 mio. kr.
 - Region Hovedstadens Psykiatri 50,9 mio. kr.
 - Rigshospitalet 97,5 mio. kr.
 - Den Præhospitale Virksomhed 4,2 mio. kr.
 - Region Hovedstadens Apotek 1,6 mio. kr.
 - Koncerncentre 18,5 mio. kr.

Rigshospitalet hårdest ramt

Med besparelser for 97,5 millioner kroner er det altså på Rigshospitalet, hvor der skal spares mest. Ifølge udspillet er fordelingen beregnet på baggrund af en fordeling, der hedder 60% vægt af lønbudgettet og 40% af nettodriftsbudgettet, som er de samlede udgifter til drift.

Ifølge forslaget fra Region Hovedstaden findes besparelserne ved, at man effektiviserer på personaleanvendelsen, arbejdstilrettelæggelse og ændring af arbejdsgange.

Men det kommer også til at ramme patienterne. Ifølge udspillet kan man også effektivisere patientforløbene ved at patienterne hurtigere flyttes til ambulant behandling, som betyder, at de ikke skal indlægges, men får behandling på hospitalet og tager hjem igen bagefter. Der foreslås også reduktion og omlægning af forbruget af analyser og medicin og driftsbesparelser.

Derudover foreslår regionen at forkorte åbningstider i f.eks. jordemoderkonsultationer, blodprøvetapningssteder og akutklinikker, som det senest er set i Roskilde, hvor akutmodtagelsen er helt lukket.

På Herlev Gentofte Hospital har man besluttet, at besparelserne på 65 millioner kroner skal findes ved at nedlægge 150 opslåede stillinger og fyre 50 medarbejdere.Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik