Overblik: Grænsekontrollen gør os mere end 200 millioner kroner fattigere

Den svenske regering vil forlænge grænsekontrollen mellem Danmark og Sverige. Dét har ellers forsinket trafikken og kostet millioner af kroner, fastslår analyse.

ID-kontrol ved toget til Sverige fra Kastrup Lufthavn. Sverige indførte den 4. januar 2016 ID-kontrol med transportøransvar. Foto: Nils Meilvang - Scanpix

På flere års sigt vil væksten i Øresundsregionen blive påvirket negativt, såfremt der fortsat er grænse- og ID-kontrol, og at de fortsat giver anledning til store rejsetidsforringelser med tog. 

Sådan står der skrevet i en analyse af  Øresundsinstituttet, der peger på en række omkostninger forbundet med overvågningen.

Det forventes at gøre det sværere at tiltrække nye og fastholde de allerede etablerede internationale virksomheder i regionen, står der videre. 

Læs også 100 danskere vil have erstatning for svensk id-kontrol

Alligevel har svenskerne ansøgt EU om at forlænge kontrollen, der ellers skulle stoppe den 4. november. 

Og det vækker bekymring hos Greater Copenhagen, der er en samarbejde mellem kommuner og regioner i Skåne og Østdanmark. 

- Det er simpelthen med til at forhindre, at vi kan få sat gang i væksten og få skaffet de arbejdspladser, som vi meget gerne vil, siger formand Steen Christiansen til TV 2 Lorry. 

Nedenfor ses ID-kontrollens konsekvenser, som de fremgår af Øresundsinstituttets analyse. 

 

 

  Foto: Kilde: Øresundsinstituttet

Om Øresundsinsituttet

Øresundsinstituttet er et dansk-svensk videncenter som gennem analyser, fakta, konferencer og medievirksomhed bidrager til et øget kendskab om udviklingen i regionen. Organisationen drives uden henblik på at skabe overskud og med finansiering fra mere end 100 medlemmer fra stat, regioner, kommuner, universiteter, højskoler og det private erhvervsliv.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik